Хоће ли Србија дочекати и женски „Сиднеј“?

МЛАДА ТИЈАНА БОШКОВИЋ ВЕЋ ОБОРИЛА РЕКОРД И СЕРВИРАЛА НЕВЕРОВАТНОМ БРЗИНОМ ОД 101KM/H

        Историјски успех у Сиднеју 2000. године остварили су српски одбојкаши, а после 16 година обрадовала нас је и женска селекција која је изборила финале на ОИ.

        Српске „хероине“ направиле су историјски успех на Играма јер су до сада учествовале два пута - у Пекингу 2008, када су заузеле пето место и у Лондону 2012, када су биле 11.

        У Пекингу су забележиле пет пораза и две победе.

        Српкиње су тада савладале Казахстан са 3:1 (25:21, 25:17, 23:25, 25:21) као и Алжир (25:14, 25:13, 25:13), али су убедљиво поражене од репрезентација Бразила, Италије, Русије и Кубе.

        Четири године касније, у Лондону, доживеле су дебакл и изгубиле утакмице од одбојкашица из Кине, Кореје, Турске, САД и Бразила.

        На путу до финала у Рију нису биле фавориткиње, али су до утакмице са САД оствариле четири победе и два пораза.

        На самом старту показале су своју моћ над екипама Италије и Порторика и лако их савладале у три сета. Уследио је пораз управо од „фаворизованих“ Американки (3:1), као и победа над Кинескињама резултатом (3:0) која им је обезбедила четвртфинале, па пораз од Холандије (3:2) није имао резултатског значаја.

        Нико није очекивао да ће са таквом лакоћом чета Зорана Терзића савладати актуелне европске првакиње, селекцију Русије и у првом сету добити невероватним резултатом 25:9 и заказати полуфинале са Американкама.

        Током овог турнира девојке су биле као једно, Маја је организовала игру, Бранкица Михајловић је било свуда, у нападу је претила и била незаустављива, а и у блоку није дозвољавала противнику да поентира. Млада Тијана Бошковић, која је са 19 година оборила рекорд и сервирала невероватном брзином од 101km/h, представљала је највећу опасност и била је незаустављива. Силвија Поповић је хватала „немогуће“ лопте, а искусна Милена Рашић је била смирена и поентирала за финале.

        Наравно, не треба заборавити и остале девојке које су одиграле одлично током целог турнира и квалификација за ОИ, као што су Тијана Малешевић, Стефана Вељковић, Јована Стевановић, Бјанка Буша, Јелена Николић, Јована Бракочевић, Бојана Живковић.

        Оне су донеле шесту медаљу за Србију, после освојених медаља златног рвача Давора Штефанека, сребрне теквондисткиње Тијане Богдановић, бронзане Иване Шпановић, сребрних кајакаша Марка Томићевића и Миленка Зорића, а поред одбојкашица финале су обезбедили и ватерополисти који ће се борити са Хрватима.

        Прошла година за српске девојке биле су јако успешне, па и ова медаља не треба ни да нас чуди. На светском купу узеле су сребрну медаљу у Јапану, а на Европским играма у Бакуу освојиле су треће место.

Финале је са репрезентацијом Кине је на програм у суботу на недељу од 03.15.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари