Загорац алтернатива играчу од $94 милиона

ЧЕТВРТИ „ПРОИЗВОД” МЕГЕ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ КОЈИ ЈЕ ДИРЕКТНО ДОШАО У НАЈЈАЧУ ЛИГУ НА СВЕТУ

Универзалност као адут: Раде Загорац

        Уочи нове сезоне, која почиње 17. октобра, NBA лига је увела промене у начину на који се обавља лутрија за драфт, у покушају да смањи амбицију слабих тимова да годину заврше што горе, не би ли им шансе за прву позицију у бирању играча биле што боље. Од 2019. најлошији тим неће имати 25 одсто изгледа да добије првог „пика”, већ 14 %, колико и следећа два „отпозади”. Питање је колико ће то повећати број интересантних утакмица, посебно у другом делу сезоне, и одмах су се чули и предлози да се драфт укине, па са новајлијама преговара као са „слободним агентима”: тренер Детроита Стен Ван Ганди сматра да је ограничење зарада довољно да регулише тржиште играча.

        Укидање драфта би већ, можда, утицало на клуб који је лидер игре под обручима изван САД по броју кошаркаша пласираних у последње четири године - Мегу из Сремске Митровице. Мали велики клуб, како за себе тамо кажу, летос је дошао до броја од девет кошаркаша капарисаних на „берзи” од 2014. (укупно десет: списак 2007. започео Милован Раковић), а потом и до четвртог преласка играча директно у NBA. Након звезде Денвера Јокића, Хрвата из Лејкерса Зубца који је у Меги био неколико месеци и Француза Лувавуа чија статистика у Филаделфији није лоша, уговор је потписао и 22-годишњи Раде Загорац (крило, 205cm), са Мемфис гризлисима, који одлучују о „активирању” треће године споразума.

        „Како је Мега тим у којем је развој играча у првом плану, стручни штаб, Загорац, и управа клуба су се сагласили да настави да ради на индивидуалном напретку и физичкој спреми у САД, да би што спремнији дочекао изазове који га очекују у најјачој лиги на свету”, гласило је, у априлу, клупско објашњење зашто ће Загорац за време Суперлиге бити у Америци.

        Без Загорца, Мега је имала пет неизвесних мечева са садашњим АБА друголигашима Динамиком (један пораз), Вршцем и Борцем, али своју утакмицу сезоне је свакако „играла” тек у јуну у Њујорку, где су драфтовани Словенац Чанчар, наш Јарамаз и Француз Каба (2014. уз Јокића били Мицић и Дангубић). Колико је драфт маркетиншки значајан за Мегу, и као средство привлачења нових играча, говори и сцена забележена у преносу ESPN-а, када је Њујорк селектирао Огњена Јарамаза. Френк Фрашeла, најпрепознатљивије лице водеће светске спортске телевизијске мреже када дође драфт, уместо да саопшти детаље о „плејмејкеру” из Србије, причао је о Меги и показао њен розе дрес са бројем један и презименом - Фрашела.

        „У то доба гледаоце целе нације не занима 58. пик, било је забавније да извадим дрес, који су ми из клуба поклонили јер сам лепо причао о њему. Јарамаз игра са жаром, али нема велики потенцијал”, образложио је Фрашила касније за „Њујорк пост”.

        Јарамаз није међу 20 играча у тренинг кампу Никса већ је тренутно без клуба, а о Загорцу махом са скепсом пишу аутори сајта „Медведи Бил стрита”, водећег портала за навијаче Гризлија названог по три километра дугој улици у Мемфису која иде до Мисисипија. На основу игара у Летњој лиги оцењује се да 35. „пик” од прошле године још није спреман за NBA, али има и предвиђања да ускоро може да постане подршка са клупе. 

        Мемфис, од 2011. редован у плеј-офу (максимум финале „Запада”, а претходне две елиминације у првом колу), требало би да почива на осовини центар Марк Гасол, „плејмејкер” Мајк Конли и крило Чендлер Парсонс. Од спремности овог последњег, који због повреда још није испунио очекивања после добијања петогодишњег уговора на 94 милиона долара, можда и највише зависи „минутажа” за Загорца, који има још конкуренције на крилу (пре осталих Џејмс Енис). С друге стране, способност да игра на више позиција би, дугорочно, могла да буде највећа предност играча који је лане у АБА лиги имао просек од 15 поена, 6,5 скокова и 2,5 асистенција, поготову јер је универзалност на све већој цени у NBA.

        На прелиминарним листама за драфт 2018. нема играча Меге. Ипак, њен овосезонски дебитант, 18-годишњи грузијски центар Гога Битадзе, међу „скаутима” фигурира као избор друге рунде у догледно време.

Теодосић у првој петорци

        У другој утакмици Лос анђелес „Клиперса” у предсезони, Милош Теодосић је забележио свој први наступ у почетној петорци, заједно са још једним „плејмејкером” Патриком Беверлијем. За 23 минута, имао је три поена и пет асистенција, а Торонто је овога пута савладан, са 98:84.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари