Ватутин: Дивим се Партизану и српској кошарци

КРЛЕ НАМ ЈЕ ВАЖАН И НАДАМО СЕ ДА ЋЕ УЋИ У ФОРМУ КАДА БУДЕ НАЈПОТРЕБНИЈИ. МИЦОВ ИГРА СТАБИЛНО, ДОК ТЕО ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕЊА, КАЖЕ ПРВИ ЧОВЕК ЦСКА

                      Андреј Ватутин

          Још један велики дерби европске и српско-руске кошарке игра се у четвртак. Партизан дочекује славни ЦСКА, великог ривала, али и - пријатеља. У предвечерје окршаја који много значи и једнима и другима, за „Новости” ексклузивно прича Андреј Ватутин, председник и директор „армејаца”, који не штеди комплименте на рачун црно-белих.

          - Дивим се Партизану како са тако малим буџетом сваке године створи добру екипу и одушевљава љубитеље кошарке. Али, да бисмо ми били други у групи, морамо да дамо све од себе и да победимо у Београду. Сада уопште није важно са којим смо ми резултатом славили у Москви, јер су Београђани победили Фенербахче и зато нас чека врло тежак меч - истиче Ватутин.

          Императив победе је још једно искушење за ЦСКА, оптерећеног повредама?

          - Свесни смо тога. Кад год играмо у Београду то је, пре свега, искушење за Србе који играју у нашем саставу. Није им лако играти пред својом публиком, тако ће бити и овог пута за Крстића, Теодосића и Мицова, али то је професионални спорт и ми морамо да победимо - каже Ватутин.

          Мало је клубова у Европи као што су ЦСКА и Партизан, где на трибинама навијачи заједно скандирају једни другима. У каквом расположењју долазите у Београд?

          - Волим да дођем код вас. Ценим Србе и драго ми је што међу њима имам људе који су ми драги. Посебно ми је драго кад год видим нашег бившег тренера великог зналца кошарке Душана Ивковића.

          Како оцењујете игру српских кошаркаша у ЦСКА?

          - Крстић је одиграо одлично на ЕП у Љубљани. Био је ефикасан и јако користан за екипу. Међутим, касније је имао проблеме са повредом и сада се споро враћа у форму. Крле нам је важан играч и надамо се да ће ући у форму кад нам буде најпотребнији. Што се тиче Мицова, дошао је спреман и игра стабилно. Од Теодосића очекујем хладнокрвну и разумну игру. Бићу искрен, више не верујем да Милоша можемо да променимо. Њега би требало узети таквог какав јесте.

          После последњег дебакла у Фајнал-фору били сте, наводно, врло љути и у свлачионици оштро прекорили баш српске кошаркаше. Да ли је то, заиста, тачно?

          - Био је то оштар разговор и критика, јер смо изгубили. Али то нема везе са националношћу играча. Да су играли тако лоше и неки други и са њима бих тако разговарао.

          Било је година када је до Фајнал-фора ЦСКА све газио, а затим би, када је најважније, падао. Каква је ваша прогноза за Фајнал-фор?

          - Садашња екипа ЦСКА није ни играчки ни ментално спремна да победи у Фајнал-фору. Али, преостало је још доста времена и ми се надамо да ћемо, кад буде требало, подићи форму кључних играча.

          Ви сте први руководиоц клуба у Русији који се јавно изјаснио да буџет буде јаван и да се плаћају сви порези?

          - Наш буџет ове сезоне је око 40 милиона евра. У поређењу са већином клубова у Европи то је велики буџет. Али, та сума није само за плате, већ су у њој сви наши трошкови, од скупих авиопревоза до плаћања пореза држави. Узгред речено, висок буџет у Русији има и клуб из Краснодара.

          Због финансијске кризе многи клубови у Европи више не доводе скупе звезде. И наши српски кљубови су у тешкој материјалној ситуацији. Шта мислите о предлогу, који се често чује, да би требало смањити број легионера у клубовима?

          - Постоје два приступа. Први је да они који инвестирају велике паре у кошарку не желе да чекају, већ одмах траже резултат. Анализирајте екипе које су играле на Фајнал-фору, па ће те да видите да су носиоци игре странци. Други приступ је да, као Партизан, покушавате са мало да пара направите добар резултат, али то је искрено тешко. Дивим се српској школи кошарке и изузтено ценим ваше тренере и, поготово, нашег и вашег Дуду Ивковића. Међутим, без новца је врло тешко. Зато ја и Партизану, као пријатељској екипи, желим да пронађе доброг спонзора како би могао да направи још амбициознији тим - каже на крају Ватутин.

          Од сталног дописника „Вечерњих новости” из Москве Бранка Влаховића
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари