Туркчан: Богдан са Жељком? Небо је граница

„У ФЕНЕРБАХЧЕУ, ПОД ВОЂСТВОМ ЖЕЉКА ОБРАДОВИЋА, БОГДАН БОГДАНОВИЋ МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ НАЈБОЉИ ИГРАЧ ЕВРОПЕ“, СМАТРА ТУРКЧАН

Мирсад Јаховић

         Сплетом околности, кошаркаши Фенербахчеа Немања Бјелица и Богдан Богдановић имали су „контролу“ у недељу поподне у хотелу Гранд на Копаонику. У посету им је дошао Мирсад Јаховић - Туркчан, доскорашњи тим менаџер првака Турске, са својом децом.

         У разговору са новинарима из Београда, на путу ка базену хотела, Пазарац је признао да није знао да Александар Ђорђевић спрема тим баш у том хотелу, баш тог дана.

         „Случајно сам дошао, с клинцима сам у Новом Пазару, на одмору“, рекао је уз осмех.

         Легенда Фенербахчеа и турске кошарке, несуђени репрезентативац Југославије и велики навијач Партизана, добро је упознат са екипом коју је Ђорђевић у тим моментима полако припремао за још један тренинг.

         „Мислим да ће са Сашом Ђорђевићем стићи и нова енергија, која је репрезентацији била неопходна. Имају млад и перспективан тим и могу да буду изненађење у Шпанији“, уверава Туркчан.

         После турбулентне сезоне, завршене освајањем титуле првака Турске у контроверзној финалној серији, планирао је да напусти Фенербахче и да са својим пословним партнером купи клуб, Олин из Једрена.

         „Дошли смо у фазу крајњих разговора, да преселимо клуб у Бодрум. Почео сам да се бавим менаџерским послом, имам највећу менаџерску фирму у Турској, па бих играче који не играју довољно у својим клубовима - Фенербахчеу, Галатасарају, Ефес Пилсену и другима, доводио да се код нас афирмишу и да стекну искуство. На крају је било проблема и одустали смо ове године. Ако Олин остане у првој лиги, мислим да ћемо догодине реализовати те преговоре“, објаснио је.

         Први играч у историји Фенера чији је дрес са бројем шест пензионисан и истакнут на врху хале, остаће „војник клуба“ и убудуће, иако више неће бити тим менаџер. Див европске кошарке, најбољи скакач у историји Евролиге и двоструки МVP Топ 16 фазе пажљиво ће мотрити и на партије српских играча у шампиону Турске.

         Пре свега на наступе и развој новајлије, Богдана Богдановића.

         За прошлу годину је урађено сасвим довољно, а трансферима које је Фенербахче урадио као клуб, мислим да ће бити на великој сцени, евролигашкој и мислим да ће бити у самом врху и следеће сезоне. Као што знате, ту су Богдан Богдановић, Бјелица, Прелџић, Гаудлок из Уникса, Хикман, прича се и да ће Јан Весели да дође... Мислим да ће се окупити страшно квалитетна екипа, која ће бити атлетски добро припремљена и напашће сам врх европске кошарке“.

         Наравно, имао је и спреман савет „Рајзинг стару“ Евролиге.

         „С обзиром на то да знам да је Истанбул прелеп и велики град, са много лепих места, Богдану бих поручио да живи спортски, пре свега, да слуша упутства Жељка Обрадовића и не може да погреши“.

         Туркчан је добро упознат са квалитетом доскорашњег играча Партизана и једног од најбољих српских кошаркаша. Слушао је лепе ствари о њему и пре прошле сезоне.

         „Пратио сам Богдана целе године. Још прошле године је Жељко говорио да је један од најперспективнијих младих играча Европе, што и јесте, али кажем да промена средине понекад може да буде велика и у позитивном и у негативном смислу за младе играче. Ипак, мислим да Фенербахче има најбољу структуру у Европи убедљиво, да има своју арену, све што треба да прати развој великог спортисте и кошаркаша. Само да слуша Жељка и врло брзо ће бити најбољи играч Европе. Потом, после две, три године, место ће му бити у NBA лиги“.

         Дакле, Туркчан нема дилему око тога да ли је Богдановић направио добар избор.

         „Јесте, пре свега због тренера. Дошао је у млади тим, који је гладан успеха, који има много јаког и озбиљног спонзора, што је Улкер, и мислим да уопште неће бити проблема ни око чега. Боље је поред Жељка да буде, него било ко да га позове у Европи“, разјаснио је бивши играч чија реч има огромну тежину.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари