Тактика: „Удавити“ Шведа, „пребити“ Мозгова

СТАТИСТИЧКИ, ДВА ТИМА НЕ ОДУДАРАЈУ ЈЕДАН ОД ДРУГОГ, РУСИ ЗА ДВА ШУТИРАЈУ 52%, А СРБИ 54%

  Богдан Богдановић и Алексеј Швед

        Други пут на турниру, трећи за месец дана, Србија ће играти против Русије (20:30). Овај пут улог је финале Евробаскета.

        Пре тачно 13 дана Руси су остварили тријумф од три поена разлике (75:72), што је једини пораз нашег тима у Истанбулу.

        То „Зборнаји“ даје благу психолошку предност у борби два тима врло сличних карактеристика у свим линијама.

        У том претходном окршају у Улкер арени српски тим је одиграо један од најслабијих мечава на турниру, осцилирао је у игри током свих 40 минута без решења за физички јачег ривала.

        Управо је ту физичку игру, пре свега у рекету, апострофирао селектор Александар Ђорђевић уочи „реванша“.

        „Знамо где смо грешили, знамо шта нас чека. Идемо да се побијемо за медаљу“, рекао је Ђорђевић.

        Србија је у међувремену значајно подигла ниво своје игре, а врхунац је био феноменалан наступ против Италије у четвртфиналу.

        С друге стране, Руси су осцилирали, поражени су у групи од Летоније, потом су разбили Хрвате у осмини финала, док су се у четвртфиналу намучили против Грчке.

        Кључни фактор тима је већ толико пута поменути Алексеј Швед, који чак и када одигра слабо, као против Грка, опет способан је да преломи меч и донесе победу Русији.

        Швед се у нападу Русије углавном ослања искључиво на себе, уз наравно максимално форсирање „пика“, па ће свакако један од главних циљева нашег тима бити да пресече ту линију додавања и премори га како би отупио његову оштрицу у завршници сусрета.

        На мечу са Грчком се видело да Швед полако губи дах, чешће је него иначе ишао на клупу да одмори, и то је тачка која може да посебно повреди ривала, нарочито ако меч уђе у неизвесну завршницу.

 

        С друге стране, наше главно оружје ће опет бити Богдан Богдановић, који кошгетерски можда није толико импресиван као Швед, али такође предводи тим у кључним моментима као што је био последњи период против Италије када је убацио 14 од своја 22 поена.

        Од Богдановића се свакако очекује да на овом мечу знатно подигне свој ниво игре у завршници, иако ће опет имати врло битну улогу у креирању напада уз Стефана Јовића.

        Осим овог бековског, очекује нас и жесток центарски обрачун. За разлику од претходних ривала Русија има човека који може да достојно парира Бобану Марјановићу у рекету. Тимофеј Мозгов је један од најбољих центара на ЕП, а против Србије ће сигурно имати још већу улогу у нападу свог тима како би што више растеретио Шведа.

        Мозгов је вероватно био преломни чинилац у првом сусрету два тима, са 11 поена и осам скокова је донео превласт Русији у рекету, па ће одбрана Марјановића и Кузмића над њим вероватно бити пресудна и сада.

        Због тога ће Марјановић и Кузмић морати да одиграју физички беспрекоран меч како би спречили Русе да преко својих високих играча врше притисак на нашу спољну линију.

        Наравно, не треба запоставити ни улогу осталих играча, посебно у екипи „Орлова“ јер ту лежи и највећа снага Ђорђевићевог састава.

        Док у екипи Русије увек могу да „искоче“ Витали Фридзон, Никита Курбанов или Андреј Воронцевич, који је можда и „лепак“ овог тима на паркету, у нашем саставу су то Драган Милосављевић, Владимир Лучић и Милан Мачван. Уколико буду на нивоу као против Италије, Руси ће имати велику главобољу.

        Статистички, два тима не одударају један од другог. Руси за два шутирају 52%, а Србија 54%, док су за три скоро идентични са око 32,5. Руси су нешто сигурнији са пенала, док је наш тим у досадашњем делу првенства био надмоћнији у скоку.

        Оно у чему је разлика најочигледнија су поени из рекета, Србија убацује десет више од ривала, а више доприноси Ђорђевићева него клупа Сергеја Базаревича.

        У сваком случају, скоро сигурно нас очекује неизвесна борба током свих 40 минута две светске кошаркашке велесиле.

        Србија и Русија ће од 20:30 да се боре за место у финалу Евробаскета где их чека непоражена Словенија, тим који је срушио браниоца титуле са 20 поена разлике.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари