Србија и Кина на старту Трофеја Београда

УЧЕСТВУЈУ И РУСИЈА И ВЕНЕЦУЕЛА, БЕЗ НЕМАЧКЕ, ТУРСКЕ И ИТАЛИЈЕ

ЈЕР СУ У ИСТОЈ ГРУПИ СА СРБИЈОМ ЗА ЕП

        Исцрпљујуће спаран август у главном граду, није препрека многобројним кошаркашким заљубљеницима да више него пристојно напуне Београдску арену. Као што су најбољи кошаркаши Србије, у склопу припрема за Евробаскет (5 - 20.септембар), пре него вече „напунили” одбрану Француске, актуелног континенталног владара и главног фаворита за ново злато. Баш такво издање, лагано до супериорности, својеврсна је позивница публици, да и вечерас (20.30, РТС, Арена спорт), у највећој дворани на Балкану, направи „барем” идентичну сценографију за дружину, коју ће против Кине предводити Милош Теодосић, али не само, уз практично куражење са клупе, као што је то био случај против триколора.

        Иначе, капитена националног тима, селектор Александар Ђорђевић једва је „задржао” да се не „поиграва” са француском селекцијом. Али, уочи данашњег старта, већ помало традиционалног „Трофеја Београда”, једног од најбољих плејмејкера Старог континента, клупа више не држи.

        - Ма, играћу сигурно. Одлично се осећам, тако је било и у среду увече, али стручни штаб није желео никакав додатни ризик. Против Кине нема разлога за бригу, сто одсто сам спреман - прича Теодосић „с ногу”, после тренинга, који је комплетно одрадио без секунде поштеде.

        Селектор Ђорђевић је недавно, пола у шали, пола у збиљи, не желећи да глуми „чику у белом мантилу”, објаснио да је првом плејмејкеру репрезентације био повређен „зглоб, сваке године по један, на срећу”...

        - Најважније је да сам сада супер, није то било ништа алармантно. Ма, као да се није ни десило - уз свом стилу ће Теодосић.

        Капитен ће против селекције најмногољудније нације, практично одиграти пуним интензитетом први припремни меч од старта операције Евробаскет. Организатор игре је одгледао проверу са Мађарском, док на турнир у Француску (као и Ерцег и Милосављевић), није ни путовао.

        - Неће бити проблема са уигравањем, већина нас се зна већ две, три сезоне, тако да за тај сегмент не би требало бринути. А ривали на Трофеју, па нису толико у епицентру као триколори, али мислим да ће бити празник за све оне који дођу у Арену. А очекујем их, најмање као пре неко вече - поручио је Милош Теодосић.

        Актуелни светски вицешампиони, имали су веома добре тестове са триколорима, без обзира на 1:1 у односу победа - пораза, а да ли ће тако бити и у предстојећем окршају са Кином, односно Русијом или Венецуелом (16. август) у мечу за пласман, Саша Ђорђевић ће (ин)директно:

        - Моји сарадници су обавили адекватан скаутинг, мада је на наш избор „спаринг” партнера и те како утицао жреб за ЕШ. Тако смо пре тога, имали све договорено са Немачком, али је све пало у воду, пошто смо извучени у истој (Б) групи. Слично се десило са турском селекцијом, па знате да са њима иомамо одличне односе, били су редовни на Трофеју, али авај - иста група на ЕП. Из истог разлога нисмо могли да играмо ни са Италијом и, овај списак учесника Трофеја 2015. је такав, какав је....

        Али, селектор не жели да ламентира над „вишом силом”, да ли су и колико атрактивни гости Трофеја, већ апострофира:

        - Нису толико важни ривали, колико размишљам о нашој игри. Требало би увек стремити да натераш противнике да се адаптирају твојој игри, а не обрнуто.

        И не први, већ „сто први” пут, Саша национале наглашава:

        - Наш основни постулат у игри је одбрана и много ми је драго што су ови момци, са којима радим, то прихватили. Тај стил, како волим да кажем „ратнички”. А нападачки квалитети појединаца, који никако нису спорни, лако ће из тога произаћи.

        Уочи утакмице са Француском, имали сте својеврсну поруку за ривала, да ли слично спремате за Кину?

        - Наравно, исто. Победа, победа и - увек победа. То је једина опција, иако ме тренутно и те како занима квалитет наших игара. Али, такмичарско у мени не спава, још из првих играчких дана. Прецизније, опседнута сам победама, па и на овом Трофеју Београда - нема уопште дилеме код Александра Ђорђевића.

БЕЗ ПРИТИСКА

        - Лично не осећам додатни притисак како се приближава старт Евробаскета. Одавно је познат наш циљ - пласман на ОИ 2016. Наше кошарке много дуго није било на таквом „месту”. То је и врста мисије, али све идемо степеник по степеник. Значи, не гледамо већ сад у врх планине, него „кота по кота” - пластично ће селектор.

МИТРОВИЋ: РЕПРИЗА ФРАНЦУСКЕ

        - Увек је боље да „пет на пет” вежбамо на званичној утакмици него на тренингу. Французи су стварно физички најдоминантнија селекција Европе у овом тренутку. Било је то стварно добро искуство. Очекујем да пружимо слична издања и током Трофеја, добро одиграмо, али и победимо - не крије млади крилни центар.

БЈЕЛИЦА: САМО ДА БУДЕ ПУНА АРЕНА...

        - Не знам да ли ће предстојећи ривали, од Кине, преко Русије или Венецуеле бити толико атрактивни као Француска, али ми сигурно нећемо разочарати све оне који дођу у Арену, напротив. Наша публика нам је била и остала велики мотив - каже прва фигура меча против Француске.

САША ДРЖИ РЕЧ

        Александар Ђорђевић је рекао и, испунио обећање. Дан после сјајног издања против Француске, отворио је тренинг и за радозанале представнике медија, као ниједан од његових претходника у последњих четврт века.

        Осим нешто захтевнијег шутерског дела, уз уводно разгибавање, тактички део, остао је, логично, у сефу. Али, било је занимљиво видети како изгледа један део обичног радног дана наших сениора.

        А они расположени, одмерено духовити, тек за прави тренерски штимунг. Али и да се наместе шутерске „справе”, па још у паровима (Дангубић - Богдановић, Марковић - Бјелица, Кузмић - Пот, Радуљица - Симоновић, Митровић - Милутинов, Калинић - Кешељ, Теодосић - Ерцег, Штимац - Недовић)...Једино је Милосављевић истрчавао „стотине” кругова у Арени...И тако док Ђорђевић није одсвирао „повечерје”, правац свлачионица, аутобус до „Зире”, у сусрет још једном радном дану...

БЛИЖИ СЕ СКРАЋЕЊЕ СПИСКА

        Зоран Ерцег, који је већ скоро у пуном тренажном процесу, сигурно ће добити „који” минут на Трофеју Београда, како рече селектор Ђорђевић. То се, на жалост, не може констатовати и за Драгана Милосављевића. Иначе, поменути дует, уз Теодосића, због повреда је прескочио све четири контролне утакмице. На питање да ли ће „немање” минутаже на Трофеју бити и најава растанка са појединцима, Ђорђевић ће уз осмех: 

        - Не мора да значи. Имам велику жељу да Милосављевић заигра и, сви се надамо најбољем. Ма, одавно сам га за нешто „пројектовао” - селектор је само подсетио на стару жељу око искусног крила, чак и када се прошлог лета још опорављао од тешке повреде и операције (укрштени лигаменти).  Вишак чете прогласити у недељу увече?  - Рецимо - није обећао Ђорђевић.

РАСПОРЕД ТУРНИРА:

Данас:

        18.00 Русија - Венецуела 20.30 Србија - Кина

Сутра:

        18.00 Меч за треће место 20.30 Финале

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари