Селектор Ђорђевић о Дончићу у тиму Србије

ЊЕГОВА МАЈКА ЈЕ СЛОВЕНКА, А ОТАЦ СРБИН, ДЕЧКО ЈЕ ОДРАСТАО ТАМО - РЕКАО ЈЕ СЕЛЕКТОР „ОРЛОВА”

Александар Ђорђевић

        Млади кошаркаш мадридског Реала Лука Дончић у последњим недељама је „запалио” Европу. Кошаркашки медији широм Старог континента исписали су странице хвалоспева на рачун младог Словенца, који је имао могућност да понесе дрес српске репрезентације.

        Дончић се, ипак, одлучио за Словенију, а селектор „Орлова” Александар Ђорђевић је у интервјуу за шпански „АС” поновио да су у КСС покушали све да суперталентованог кошаркаша приволе под српску тробојку.

        - Покушао сам, али женска линија је преовладала. Његова мајка је Словенка, а отац Србин. Дечко је одрастао тамо и није могло ништа да се уради. Он поседује невероватну озбиљност и зрелост, његов начин игре је веома озбиљан. Нема никакве везе да ли неко има 17 или 27 године, квалитет се види - истакао је Ђорђевић и уз констатацију да стварно воли мадридски Реал, чији је дрес носио од 1999. до 2002. године, окренуо се „краљевском клубу” и Серхију Љуљу, који је прошле сезоне потписао уговор на шест година.

        - Он жели да буде шеф, жели да преузме одговорност у свом клубу, жели да победи и буде протагониста свега тога. Видим себе у њему, доносио сам у своје време исте одлуке као он данас. Његов победнички менталитет је пример за све.

        Тренер минхенског Бајерна је, говорећи о Љуљу, у причу убацио и капитен „Орлова” и једног од најбољих светских плејмејкера Милоша Теодосића.

        - Ми имамо прилично отворену комуникацију са обе стране, пронашли смо искрену конекцију и веома сам срећан због тога. Поставио сам га за капитена након прве године, он је наш најбољи играч, најбољи у Европи, године проводим дивећи се ономе што ради. Он ме запањује сваку утакмицу. У репрезентацији имамо правила, али он има могућност да нашу игру својим талентом учини још бољом. Играчима као што су он и Љуљ не можеш да нацрташ на табли и кажеш им играмо „пик ен рол“. Не, дођи и реци им: Играј! Посебан карактер нашем тиму доноси Стефан Марковић, то је успео да пренесе на цео тим, непредвидивост је Милошева ствар - казао је српски стратег, осврнувши се потом на играче који би у наредним годинама требало да буду ослонци националне селекције.

        - Сада имамо и друге таленте који се развијају, као што су Јокић, Богдановић, који је ове године био много конкретнији, али може још. Као што је Бјелица, којем дајем да има лопту више у рукама, јер поседује тај квалитет. Он је веома нетипична четворка, поседује креацију плејмејкера. Радуљица је значајно напредовао у последње време, веома је важан за нас. Уживам са њима, они знају да долазе у репрезентацију код некога ко их жели, без обзира да ли био љут или бесан.

        Иако је на клупи атинског Панатинаикоса провео непуну годину, Ђорђевић сматра да је са „зеленима” урадио добар посао.

        - Освојили смо Куп Грчке и елиминисани у четвртфиналу Евролиге од Басконије, то можда није био ниво игре из последњих 10 или 15 година. Нисам имао прилику да водим тим у плеј-офу, мислим да бисмо дошли до још једног трофеја. Имао сам добру хемију са тимом, урадили смо добар посао и са младим играчима Папајанисом и Харалампопулосом. Папајанис је завршио у NBA лиги - рекао је Александар Ђорђевић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари