Савези желе 50% власничког удела у АБА лиги

ПОТВРЂЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ПОДРШКА FIBA У БОРБИ ЗА ОЧУВАЊЕ ИНТЕРЕСА ЕВРОПСКЕ КОШАРКЕ

        Најбољи клубови региона пре две недеље су се једногласно изјаснили за останак у АБА лиги и поштовање договора са компанијом ECA о проходности у Евролигу и Еврокуп.

        Том приликом најављен је разговор са челницима националних кошаркашких савеза, ради што боље координације док траје сукоб FIBA - ECA, до кога још није дошло.

        Уместо тога, у Београду су се састали сами Савези и после састанка издали саопштење, којим потврђују подршку FIBA и индиректно исказују амбицију да преузму 50 одсто власничког удела у регионалном такмичењу...

        „На састанку шест савеза (Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије) потврђена је заједничка подршка FIBA у борби за очување интереса европске кошарке и постојање такмичења заснованог на спортским критеријумима.

        Сви савези су сагласни да подржавају постојање Регионалне лиге, која би била организована уз поштовање националних првенстава и календара такмичења. Власничка структура лиге би требало да буде уређена по угледу на модел примењен приликом организације ,FIBA Лиге шампиона’.

        На састанку је договорено да се у даљим преговорима са FIBA обезбеди проходност клубова из националних првенстава и Регионалне лиге ка европским клупским такмичењима“.

        Док се FIBA и ECA боре за превласт у европским клупским такмичењима, клубови и Савези еx-YU региона „ломе копља“ око календара. Клубови су нагласили да ће се АБА лига и даље играти од почетка сезоне, у октобру, док Савези настоје да изборе бољи статус за домаћа првенства.

        Поједини Савези раније су због одлуке Скупштине АБА лиге да шаље клубове у Еврокуп саопштили да ускраћују признање регионалном такмичењу, дато прошлог лета, али челници АБА лиге после су изјавили како нису добили ниједну званичну одлуку.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари