Партизан-Ритас: Нови судар старих знанаца

СРПСКИ ШАМПИОН ПРОТИВ ЛИЈЕТУВОС РИТАСА ПИШЕ ПРВУ СТРАНИЦУ

У ДРУГОМ ПО ЈАЧИНИ ЕВРОПСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

Едо Мурић на мечу с Арманијем

        ПАРТИЗАН ће у среду (18.30) у Виљнусу исписати прву клупску страницу Еврокупа, против Лијетувос ритаса, екипе с којом се ранијих година сретао у Евролиги.

        Тим из литванске престонице је прошлог пролећа, иако првопласиран у лигашком делу, у плеј-офу пропустио прилику да се опет нађе у европској елити (изгубио у полуфиналу од Жалгириса), али то га није обесхрабрило да током лета опет оформи тим спреман да преко Еврокупа и националног шампионата крене у потеру за евролигашком улазницом. Док највећи ривал, Жалгирис, због силних дугова не може да региструје нове играче, Лијетувос ритас има „затворен“ буџет.

        На другој страни, Партизан и даље тресе финансијска криза. Летос је остао без Павловића, Богдановића, Бертанса, Ловерња, Вестермана и Муслија.

        - Ниједан колектив не може да претрпи толики губитак, а да му виталне функције не буду угрожене. Мало је незгодан распоред. Груписало се много гостовања. Али свака утакмица је прилика да се напредује - прича тренер Партизана Душко Вујошевић.

        У тиму Ритаса су чак осморица новалија, који, пак, нису променили вишегодишњу физиономију игре.

        - Прави су представник литванске школе, у којој је заступљено много шутева за три поена, игре у транзицији. Плене интензитетом и ангажовањем свих 40 минута - анализира ривала помоћни тренер црно-белих Велимир Гашић. - Ангажовали су тројицу Американаца. Плејмејкер Леслија има најбитнију улогу, бек Барона и крилни центар Мозера изванредно се сналазе у начину игре Ритаса. Ту су још литвански репрезентативци Јускевичијус, Гечевицијус, Орелик и Кавалиаускас, који имају завидан ниво кавлитета. Њихова „пост-ап“ игра је доминантна, али сегмент на који посебно морамо да обратимо пажњу је скок, јер практично свих пет играча на паркету увек иду да освоје лопту после промашеног шута...

ШЕШКУС: ЦРНО-БЕЛИ МЛАДИ И ОПАСНИ

        ТРЕНЕР Лијетувос ритаса, Виргинијус Шешкус, који је летос стигао из Пријенаија, упозрава да без обзира на то с каквим проблемима је Партизан дошао у Виљнус, његов тим ни случајно не сме да се опусти.

        - Млада су екипа, веома агресивна, тако да морамо да одговоримо истим интензитетом, посебно у одбрани. Мурић је њихов најбољи стрелац, али нипошто не смемо да заборавимо остале, нити да олако схватимо то што у АБА лиги постижу само 60 поена по мечу. Њихова снажна дефанзива продукује квалитетан контранапад, што нас упозорава да морамо што брже да се враћамо на нашу половину терена - објашњава Шешкус.

ГРУПА Е

        ПРВО коло - среда: Црвени октобар - Асесофт (17.30), Банвит - Хапоел Јерусалим (18.00), Лијетувос ритас - Партизан (18.30).

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари