На помолу тотални рат FIBA и Евролиге?

„ИМАЛИ СМО НИЗ САСТАНАКА СА ГОСПОДИНОМ БЕРТОМЕУОМ У ПОСЛЕДЊЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ, АЛИ СМО УВЕК ДОБИЈАЛИ НЕГАТИВАН ОДГОВОР”

    Патрик Бауман

        Идеја пирамидалне структуре је само један од разлога због кога се ускоро може очекивати тотални рат на релацији FIBA и Евролига. Други је везан за такозване „прозоре” које FIBA жели да уведе, а који би подразумевали да се током клупске сезоне организују репрезентативна такмичења. Ова идеја ће према тврдњама FIBA заживети од 2017. године.

        Ово је била и главна тема састанка који су одржали представници ULEB и FIBA у Минхену. На основу записника који је јуче послат свим Савезима и Лигама, а Журнал дошао у његов посед, може се закључити не само да оштрих речи није било, него да су заинтересоване стране биле пуне разумевања и да им је главни проблем став Евролиге.

        Патрик Бауман, генерални секретар FIBA, је одмах на почетку разговора истакао да жели да се на састанку концрентришу на то како ће функционисати клупска такмичења у Европи у наредних 10 до 20 година и између осталог додао:

        - FIBA има јасну визију која укључује календар од 2017. Са друге стране Евролига има своје планове у обнављању уговора са клубовима и лигама. Ми ћемо тај календар имати за шест месеци, а Евролига је одбила да га прихвати и остала је при ставу да неће пустити играче. Имали смо низ састанака са господином Бертомеуом у последње четири године, али смо увек добијали негативан одговор. Ми смо га обавестили да ћемо наставити са пројектом.

        Едуардо Портела, председник ULEB, затим је истакао да нико у удружењу лига није доводио у питање ауторитет FIBA и да ће њену поруку послати лигама.

        - ULEB је увек био за дијалог и жели да ради са свим клубовима, не само са богатима. Када је основан циљ ULEB је био да организује кошарку на професионалном нивоу, а никада није био против FIBA.

        Председник ACB лиге Франческо Рока је између осталог рекао и да не подржава идеју Евролиге по новом систему такмичења који на маргину баца националне шампионате и додао:

        - Већ смо обавестили Ђордија Бертомеуа о нашем мишљену. Не можемо да прихватимо да националне лиге буду на дну пирамиде и желимо да видимо како FIBA види реконструкцију клупских такмичења на дужи период.

        Из даљег дијалога јасно се извлачи закључак да ни челници ULEB не желе да прихвате пирамидалну структуру, а чак су отворени и за могућност да прихвате усвајање FIBA прозора којих би према садашњем плану требало да има четири.

        Све стране су се договориле да и у будуће раде заједно на спровођењу својих идеја. А, јасно се наслућује да је једна од опција и покретање нове Евролиге која ће поштовати домаће шампионате и обавезе репрезентативних селекција. Што би опет могло да доведе до ситуације са почетка 21. века, када су у истој сезони постојала два елитна клупска такмичења.

ПОСТАВЉЕНИ ПРИОРИТЕТИ

        О свим овим темама, односно о деликатној ситуацији у европској кошарци, разговарало се и на Скупштини Сидра АБА лиге у Загребу на којој су усвојени датуму плеј-офа.

        Клубови су на крају направили договор да им је регионално такмичење приоритет и да у том духу реагују на сва даља дешавања.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари