Мута Николић: Шта ћемо са унутрашњошћу?

УНАЗАД 45 ГОДИНА, СВИ СУ ДОШЛИ ИЗ УНУТРАШЊОСТИ,

ТУ ТРЕБА ПРАВИТИ ШКОЛЕ КОШАРКЕ

Мирослав Мута Николић

  • Њега, као и већину љубитеља кошарке у Србији, изненадила је оставка селекторке женске репрезентације: Јако ми је жао, Марина је врхунски тренер...

        Тренер кошаркаша Динамика Мирослав Николић рекао је данас да у Србији не могу да постоје само Црвена звезда и Партизан, и истакао да је потребно развијати и кошарку у унутрашњости, не само у Београду.

        Николић је на клупи Динамика, клуба који се такмичи у Кошаркашкој лиги Србије, од прошле сезоне, а у разговору за агенцију Бета се дотакао разних тема - говорио је о Црвеној звезди, Партизану, националној селекцији, а главно питање које је поставио било је: „Шта ћемо са кошарком у унутрашњости Србије“?

        Николић је навео да Звезда ове сезоне игра одлично у Евролиги и да је показала да је добра екипа.

        „Сигурно ће ући до осам у Евролиги, али мени је важан резултат фајнал-фор. Ако се уђе на фајнал-фор онда је успешна сезона. Ово од 16 до осам што причају, то смо у принципу сви радили. Мени је важно да Звезда уђе на фајнал-фор због наше кошарке“, рекао је Николић.

        Николић је рекао и да Партизан „добро делује“ и да има добру екипу.

        „Они гурају своју причу. Међутим, стално једна иста прича - немају пара. Имају! Ја то не признајем. Имају пара чим функционишу. Вероватно немају више пара од Звезде... Партизан је 10-15 година харао по Европи, Звезде нигде није било. Сад су се ови мало консолидовали, па смо љубоморни на Звезду. Ја све ово гледам као тренер репрезентације, треба гурати клубове који су способни, који могу да иду даље. Партизан се такмичи, има добру екипу, одличну у ствари. Имају финансијске проблеме, али имају их сви“, рекао је Николић.

        Некадашњи тренер и Звезде и Партизана је истакао да је неопходно ојачати домаћу лигу.

        „Шта ћемо са унутрашњошћу? Па, не могу да постоје само Звезда и Партизан. Све смо клубове погасили, треба ојачати нашу лигу. Да направимо нашу као АБА лигу, да онај из Крушевца дође да се такмичи у Београд, да може да има поподневни одмор, да одигра утакмицу и да се врати кући. Да му буде плаћено, да имамо спонзора, да ти играчи више не иду по Румунији и неким клубовима где не знамо ни где играју“, рекао је Николић.

        „Али, не вреди, сви навијамо за Партизан или Звезду и то је нормално, ради се о две институције. А ко навија за Мегу и ФМП? Само родитељи. Где су ту Крагујевац, Нови Сад, Лесковац, Чачак, Ваљево, Краљево“, упитао је Николић.

        Он је навео да „нема талента без унутрашњости“.

        „Само су два врхунска играча из Београда - Мока Славнић и Саша Ђорђевић. Остали су дошли однекуд да праве каријеру. Истина је у томе, уназад 45 година колико пратим кошарку, сви су дошли из унутрашњости, ту треба правити школе кошарке“, рекао је Николић.

        Говорећи о репрезентацији, Николић је навео да је национални тим дошао до нивоа „где нема назад“ и навео да је селектор Александар Ђорђевић побио теорију да врхунски играч не може да буде врхунски тренер.

        „Били смо други на свету, па четврти у Европи и сада други на Олимпијским играма. Захваљујем се и власти што нам је овде направила квалификациони турнир за Олимпијске игре. Питање је да ли бисмо се квалификовали за Рио да смо играли негде другде... Сад смо дошли до нивоа где нема назад. Морамо да узмемо једну од медаља, да идемо на злато, неуспех би био да не освојимо медаљу, што се мене тиче“, казао је он.

        Николић је рекао да је и њега, као и већину љубитеља кошарке у Србији, изненадила оставка селекторке женске репрезентације Марине Маљковић.

        „Јако ми је жао. Марина је врхунски тренер и сад кад треба да настави, она се већ уморила. Рано си се уморила. Требало је да настави. Ко ће сад да буде селектор?“, упитао је Николић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари