FIBA Лига шампиона - мало правих шампиона

У ПРЕМИЈЕРНОЈ СЕЗОНИ ТАКМИЧЕЊА САМО 9 АКТУЕЛНИХ ДРЖАВНИХ ПРВАКА И 3 БИВША ПРВАКА ЕВРОПЕ

        Светска кошаркашка федерација прошле године у ово време је имала јаку жељу да FIBA Лига шампиона буде такмичење најбољих тимова Европе.

        Елитним клубовима понуђено је партнерство, али они су се после пар састанака захвалили на томе и отишли својим путем. Организација „ECA“, на чијем челу се налази Ђорди Бертомеу, формирала је Евролигу од 16 тимова, а уз одређене жртве опстао је и Еврокуп.

        FIBA ће у првом издању новог, некада громогласно најављеног такмичења, морати да се задовољи клубовима од којих велика већина ни историјски, а поготово не у овом тренутку, не може да се сврста ни у другу европску класу.

        Од важних кошаркашких земаља, са чијим националним савезима је FIBA направила „50:50“ договор о власништву и руковођењу Лигом шампиона, само Француска улази у такмичење са најбољим клубовима.

        Турска, Италија, Грчка, Немачка, Литванија и Израел послали су у Лигу шампиона оно што није узео Бертомеу, а слично се може рећи и за тимове који долазе из АБА и ВТБ лиге. Неки од њих, као што је Партизан, приклонили су се табору FIBA тек под притисцима и уценама.

        На основу „личних карата“ учесника FIBA Лиге шампиона - укључујући њихове актуелне саставе - јасно је да она у првој сезони неће моћи да оправда звучно име. Истина је да ће Лига шампиона бити слабија и од садашњег, „крњег“ Еврокупа, али знатно јача него што је јесенас био FIBA Европа куп (раније Еврочеленџ). Није баш импресиван напредак, али је напредак...

        Ако је критеријум традиција, перјанице Лиге шампиона су Варезе (10 пута првак Италије, пет пута освајач Купа европских шампиона, два пута победник Купа купова и три пута победник Интерконтиненталног купа), Цибона (двоструки освајач Купа шампиона и Купа купова, једном Купа Радивоја Кораћа) и Партизан (једном освајач Евролиге, три пута Купа Радивоја Кораћа).

        Важним европским трофејима могу да се диче само још Арис, ПАОК и АЕК, док су Бешикташ и Франкфурт по једном освојили FIBA Еврочеленџ куп, али то ипак нема специфичну тежину Купа Сапорте, ни такмичења која су била актуелна у 20. веку, а онда устукнула пред модернизацијом.

        Од 40 учесника Лиге шампиона, њих 27 су бар једном били прваци својих земаља.

        Као актуелни шампиони, наступиће француски Асвел (укупно 18 титула), белгијски Остенде (17), чешки Нимбурк (13), мађарски Солнок (7), пољска Зиелона Гора (3), словеначки Хелиос (2), украјински Химик (2), израелски Макаби Ришон (1) и румунска Орадеа (1).

        Систем такмичења - као и списак учесника - биће по систему „збрда здола“. FIBA је испрва распоредила 32 екипе у четири групе, па онда током лета додала још једну групу од осам тимова, која је „на папиру“ и најквалитетнија.

        То је група Е, у којој ће се надметати АЕК, Партизан, Зиелона Гора, Бешикташ, Сасари, Лудвигсбург (Немачка), Шарлроа (Белгија) и Солнок.

        Ево и осталих група.

        А: Банвит, Франкфурт, Арис, Нимбурк, Хелиос, Монако, Бакен Берс (Данска), Ирони Нахарија (Израел).

        Б: Каршијака, Венеција, Саратов (Русија), Макаби Ришон, Химик, Ле Ман, Катаја (Финска), Орадеа.

        Ц: Асвел, Олденбург, ПАОК, Нептунас (Литванија), Роса Радом (Пољска), Вентспилс (Летонија), Варезе, Ушак (Турска).

        Д: Стразбур, Авелино, Тенерифе, Остенде, Цибона, Мега Лекс, Јувентус (Литванија), Морнар

        Групну фазу пребродиће укупно 24 тима - по четири првопласирана и четири најбоља од пет петопласираних.

        Победници пет група и три најбоља другопласирана тима (укупно осам) ићи ће директно у осмину финала, а осталих 16 екипа играће током фебруара 2017. „бараж“ у две утакмице.

        Двомечи осмине финала на програму су почетком марта, а четвртфинала у последњој декади тог месеца. Победника такмичења добићемо на Фајнал фору, који је на распореду од 28. до 30. априла.

        Према подацима које је FIBA објавила док је план био да Лига шампиона броји 32 клуба, најбољи тим укупно ће инкасирати пола милиона евра, од чега је 340.000 главна награда, намењена победнику финалне утакмице.

        Пораженом финалисти припашће 260.000 евра, а преосталим учесницима Фајнал фора 240, односно 220 хиљада. Сваки клуб требало би да буде премиран са 100.000 евра, мада је питање шта ће остати од те цифре после седам гостовања, колико ће сви имати у групној фази.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари