Лиге Европе: Предлози FIBA неприхватљиви

НАЦИОНАЛНЕ ЕВРОПСКЕ ЛИГЕ ТРАЖЕ БАР МЕСЕЦ ДАНА ОДМОРА ЗА ИГРАЧЕ,

КОМПЕНЗАЦИЈЕ ЗА КЛУБОВЕ И ПРОМЕНЕ У КАЛЕНДАРУ

     Патрик Бауман

        Националне европске лиге су се договориле и послале званично писмо генералном секретару FIBA Патрику Бауману. Међу потписницима и АБА лига.

        У целости преносимо писмо.

        - На састанку у Барселони који је одржан 15. априла смо установили да вам пошаљемо ово писмо.

        Репрезентације су веома важан део кошарке и морају да буду подржане од стране ECA (Euroleague Commercial Assets - Евролигина маркетиншка актива), домаћих такмичења и клубова, као што је било у претходних 15 година. Клубови формирају базу свих кошаркашких активности широм света и као резултат тога морају да буду укључени у доношење важних одлука - наводе на почетку писма.

        Затим су се осврнули на календар такмичења.

        - ECA, домаће лиге и клубови одбијају заказивање утакмица репрезентација током клупске сезоне и због тога је нацрт календара неприхватљив. Решење које је понудила FIBA је усклађено са NBA лигом и њиховим учесницима у такмичењима FIBA од 2017. године. Због тога захтевамо да се још једном састанемо са представницима FIBA како бисмо пронашли боље решење и задржали одређене принципе.

        Имали су и предлог решења целокупне ситуације.

        - Активности клубова су веома важне у кошаркашком бизнису и управо су клубови ти који брину о добробити играча. Националне федерације морају да поштују клупске активности и да наставе да брину о играчима тако што ће играчи имати барем месец дана одмора, затим да се установи глобални програм за осугурање на тренинзима репрезентација, на утакмицама и турнирима. Такође, поделу прихода националних тимова са клубовима, како би се компензовало то што пуштају играче, као што је случај у другим тимским спортовима - закључују у писму и додају да се надају да ће врло брзо добити одговор на предложене сугестије.

        Писмо су потписали: АБА лига, АЦБ лига, Бундеслига, ECA, као и лиге Грчке, Израела, Италије, Литваније и Француске.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари