Изузетно тежак и значајан меч и ништа више!

ВЕЛИКИ ИГРАЧИ - ПРАВЕ ВЕЛИКЕ ПОТЕЗЕ - НА ВЕЛИКИМ УТАКМИЦАМА, РЕКАО ЈЕ СЕЛЕКТОР „ОРЛОВА”

Александар Ђорђевић

        „Изузетно тешка и изузетно значајна утакмица, али ништа више од тога“, рекао је у уторак селектор репрезентације Србије, Александар Ђорђевић.

        И додао да „велики играчи праве велике потезе на великим утакмицама“.

        Великих играча смо имали, имамо и имаћемо, а чак и у ситуацији када седморица нису ту из разних разлога - противник и даље има кога да се прибојава.

        „Сви воле велике мечеве, чак и кошаркашки фанови. То је најзанимљивије. Ова утакмица је посебна, борба за полуфинале, тешка је изузетно. Ја волим да се такмичим и не бирам утакмице, али има посебан значај и ту треба додатна мотивација и концентрација“, рекао је наш први стрелац, Богдан Богдановић, који има просек од 19,3 поена по мечу у претходних шест наступа.

        У 20.30 у „Синан Ердем“ дому у Истанбулу, месту на којем нам је пре седам година великом срамотом ускраћено право да играмо финале Светског првенства, најбољи кошаркаши Србије састаће се са Италијом у последњем четвртфиналу - чистилишту које од турнира прави онај за памћење и онај за заборав.

        Биће то шести дуел „Oрлова“ и „Aзура“ на европским првенствима, а осврт на то како играју Ђорђевићев и састав Етореа Месине, ко наступа у једном, а ко у другом тиму, које су мане и врлине једних, а које других, недвосмислено упућује на то да би српски тим требало да нагласи неколико елемената у својој игри како би и шести пут изашао као победник.

        - унутрашња игра и спуштање лопти центрима;
        - широка ротација са укључивањем што већег броја играча са клупе;
        - офанзивни скок и потом лагани поени;
        - јака одбрана и брз контранапад;
        - игра на пас више, стрпљиво и паметно;
 

        Уз, подразумева се, „улазак у тело“ Марка Белинелија и Ђанлуиђија Датомеа приликом шута и агресиван став у тренуцима када Николо Мели жели да креира са позиције „четворке“, а то је случај готово у свакој акцији када је на терену.

        Све ово, овако набројано, није нимало лако, али постоје конкретни разлози због којих би на овим стварима требало инсистирати.

        Ђорђевић и Месина „упознали су се“ на „Акрополис купу“, када је Србија захваљујући маестралној игри Бобана Марјановића стигла до победе у утакмици на мало поена, а када је Евробаскет почео и када су некадашњи финалисти Европског првенства 1997. у Барселони кренули ка међусобном сусрету у четвртфиналу, разлике у игри два тима постале су све очигледније и, у одређеним категоријама, указале на то да „орлови“ имају предност у много чему.

        Србија и Италија улазе у последње четвртфинале поравнате у много чему, „Oрлови“ су бољи у шуту за два, „Aзури“ у шуту за три, али то није случај када говоримо о следећим категоријама:

        - офанзивни скок 12,7 - 8,2
        - поени после офанзивног скока 14,3 - 5,8
        - поени из рекета 36,7 - 18,0
        - поени са клупе 34,8 - 21,2
        - поени из контранапада 11,2 - 6,7
        - асистенције 21,7 - 15,2
 

        Није потребно много размишљања да би се донео закључак о томе каква врста утакмице никако не би пријала Италији - споро, са много контакта, много дуела, нападом на обруч на обе стране терена, уз много измена, уз трчање када год за то постоји шанса…

        „Ова утакмица је вероватно и најтежа на турниру. Јер, после ове утакмице можете да дођете у шансу да се борите за медаљу. Познајемо Италију, незгодна су екипа, играју доста без лопте, атипично, са доста преузимања. Морамо да се адаптирамо на њихову добру одбрану“, рекао је Богдановић.

        Дефанзивно, поред онога што је очигледно - зауставити Белинелија са просеком од 17,8 и Датомеа од 15 поена по мечу - „Орлови“ би морали да обрате пажњу и на једног од најбољих играча Евробаскета када су резервисти у питању, а реч је о Аријелу Филоју, Аргентинцу са италијанским пасошем који је заправо трећи стрелац тима са просеком од 10,3 поена по утакмици.

        „Ту смо где смо хтели да будемо. Италија је јако незгодан противник, узима доста шутева за три поена, не могу да се пореде са Мађарском јер су далеко талентованија екипа и боља. Знамо шта треба да радимо и надамо се победи“, изјавио је Владимир Лучић.

        Дуел два бивша првака Европе биће и дуел четврте и друге најбоље одбране на шампионату, мада је наш селектор Ђорђевић с правом нагласио да је Италија до најбољег дефанзивног рејтинга после шпанског стигла у Тел Авиву, у прилично слабијој конкуренцији од наше, истанбулске, а треба напоменути и да је Месина током турнира већ морао да честита селекторима Немачке (55:61) и Литваније (73:78) пре него је у осмини финала повео тим до победе над Финском од 70:57.

        „Ово је јако битна утакмица, јер уз ову победу улазиш у причу за медаље. Очекујем да ће фокус бити на изузетно високом нивоу. Да одговоримо с правом енергијом и чврстином“, нагласио је Лучић.

        У много чему смо поравнати са Италијанима, али имамо здравију статистику, јачу основу, више играча са самопоуздањем.

        Зато... Јако. На скок. На пас више. Мирно. Паметно.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари