Ивковић: Можемо негде до - полуфинала…

САША ЂОРЂЕВИЋ ЈЕ ИСПРЕД ТИМА И ВЕРУЈЕ У ЊЕГА, А ЈА ПОТПУНО ВЕРУЈЕМ САШИ ЂОРЂЕВИЋУ

Душан Ивковић

        Душан Ивковић одлично зна како је тренирати и водити репрезентацију и како се освајају медаље на великим такмичењима. Овог лета је пратио припреме кошаркаша Србије, као и мечеве које су играли и верује да на Европском првенству, које данас почиње, могу да направе добар резултат, упркос отказима који су уследили због повреда.

        „Гледајући последњи припремни турнир у Атини и општу ситуацију, стекао сам утисак да ће наш тим бити изнад сваког притиска и да постоји могућност да можемо да стигнемо негде до полуфинала“, изјавио је Ивковић у опширном интервјуу за НИН.

        Повреде су „десетковале“ српски тим (Бјелица, Теодосић, Калинић, Недовић), али и изостанак Николе Јокића, који је одлучио ово лето да проведе ван репрезентације.

        „Повреде су део спорта, а што се тиче Јокића мислим да се нашао у таквој ситуацији јер му је речено да не игра. Не могу сада да прозивам ко му је то рекао, али сигурно неко из NBA. Није то могао да му каже неко из овог окружења. Пошто му је тако речено, он је то покушао да објасни на неки начин, а на читаоцима је да одлуче колико су спремни да прихвате његово објашњење. Нема дилеме да ће нам Јокић бити потребан у наредних десет година“, истакао је Ивковић.

        „Бојим се да нам је кошарка у огромној кризи и да ми тешко можемо као Европа да издржимо толики одлив, пре свега, сада и младих играча. Некада је за мене била част и понос да играч којег сам тренирао добије одређену улогу и игра у NBA лиги. То није нормално како они скаутују не само европске, него све играче широм света, а највише у Европи, јер је кошарка осим у Америци далеко најнапреднија у Европи, тако да FIBA мора да нађе нека решења“, поручио је трофејни стручњак, који ће 30. септембра бити примљен у FIBA Кућу славних, десет дана након званичне опроштајне утакмице која ће му у организацији Олимпијакоса бити приређена у Атини.

        Ивковић је рекао да верује у српски тим, јер пре свега верује селектору Саши Ђорђевићу који их предводи.

        „Ја потпуно верујем Саши Ђорђевићу. Највише се ми допада што не показује никакву панику, ни у најави, и нема потребу да унапред тражи алиби. То је нешто што је веома важно, јер он мора да буде испред тима и да покаже да верује у њих. И сигуран сам да је Саша у томе јако добар“.

        Дуда је рекао да разуме у каквој је ситуацији Ђорђевић јер је 2013. године био у сличном проблему када је ЦСКА у последњем тренутку забранио Милошу Теодосићу да наступа на Еуробаскету.

        „Али тада нисмо имали на овај начин разиграног Богдана Богдановића“, додао је Ивковић и открио део интимног разговора са младим асом српског тима.

        „Када сам разговарао са Богдановићем о мојој опроштајној утакмици у Атини, он ми је рекао: Долазим сигурно, с тим што ћу прво да свратим на балкон Скупштине града, а онда долазим на твоју утакмицу у Грчку. Рекао сам му: Чекај, полако, немојте себи да стварате притисак да морате да освојите злато и да вас чека балкон“, открио је Ивковић, напомињући да је тај разговор вођен пре него што су „Орлови“ остали без Теодосића и осталих играча због повреда.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари