Филм о победи СССР над САД у Минхену 1972.

АМЕРИКАНЦИ УЗАЛУД УЛАГАЛИ ПРОТЕСТЕ, А ПОСЛЕ ТОГА НИСУ БИЛИ ПРИСУТНИ НИ НА ДОДЕЛИ МЕДАЉА

 

        У Русији је 25. децембра премијерно приказан играни филм „Покрет ка врху“, чија се радња одвија током Олимпијских игара у Минхену, а односи се на легендарну победу кошаркаша Совјетског Савеза над Сједињеним Америчким Државама.

        У контроверзном финалу 1972. године у Минхену Совјети су на победили селекцију САД резултатом 51:50, а све се одвијало у јеку „хладног рата“ између две државе.

        Кош за победу СССР постигао је легендарни Александар Белов, што је уједно био и први пораз америчког тима на ОИ од 1936. године, када је кошарка први пут играна на најважнијем спортском такмичењу.

        Пре финала у Минхену, САД су имале седам златних медаља са ОИ, а до финалне борбе су забележиле осам победа, а укупно у историји 63.

        Тада су одигране можда и три најзначајније секунде у историји кошарке и спорта, а Совјети су славили кошем у последњем моменту, у нападу који је три пута понављан.

        САД су три секунде пре краја водиле са 50:49, а онда је настала драма. Совјети су први напад започели, време је истекло, али су судије прекинуле игру због тајм-аута, који је тражио селектор Кондрашин. Настала је пометња за записничким столом, Совјети нису добили тајм-аут, већ нови напад од три секунде.

        Интервенисао је чак и генерални секретар FIBA Ренато Вилијам Џонс, који није имао никакву надлежност, што је допринело општем метежу. 

        Кондрашин је у игру увео Едешка уместо Зармукамедова, али је дошло до повреде правила јер је то могао да учини само у случају тајм-аута. То нико није приметио, а Едешко је у другом нападу безуспешно покушао да нађе Белова.

        Американци су кренули да славе, све је већ било готово за њих, али је тада дошло до обрта. Речено им је да се напад опет понавља, а све због тога јер сат није враћен у исправно време, да је на њему писало 50 секунди, а да се сирена огласила секунду по враћању лопте у игру.

        Гужва на терену је рашчишћена, Едешко је нашао из другог пута Белова, а остало је историја. Совјети су славили, постали су хероји нације, док су на другој страни Американци узалуд улагали протесте, а после тога нису били присутни ни на додели медаља.

        Руси су сада одлучили да сниме филм о свим догађајима, што је први велики приказ тих дешавања из њихове перспективе.

        Спортклуб
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари