Дуда вечерас последњи пут у улози тренера…

ОСВОЈИО СВЕ ШТО ЈЕ МОГЛО ДА СЕ ОСВОЈИ, СТВАРАО МНОГОБРОЈНЕ АСОВЕ, ПОСТАВЉАО СИСТЕМЕ РАЗВОЈА КОШАРКЕ

Душан Дуда Ивковић

        ИСТОГ тренутка када је на наговор свог првог тренера и пријатеља Боре Ценића прихватио јуниорску екипу Радничког, с којом је одмах освојио шампионску титулу СФРЈ, знало се да наша кошарка добија још једног врхунског тренера. А већ после прве сениорске титуле, националног купа и Купа Радивоја Кораћа са Партизаном (1978/1979), било је јасно да ће пут Душана Ивковића бити поплочан златом.

        Тако је и било. Легендарни Дуда је освајао све што је могло да се освоји и са клубовима и са нашом репрезентацијом, стварао је многобројне асове, постављао системе развоја кошарке..., а данас је дошао дан када ће дефинитивно рећи збогом тренерском послу.

        У ту част, вечерас у Атини ће бити и званичан опроштај Ивковића (73) у ревијално-хуманитарном мечу између Олимпијакоса и Дудиних асова. Најављен је долазак његових бивших играча: Милоша Теодосића, Томаса Ертела, Никоса Зизиса, Стефана Марковића, Богдана Богдановића, Костаса Слукаса, Чедија Османа, Николе Калинића, Пера Антића, Дарија Шарића, Виктора Хријапе, Кајла Хајнса, Бобана Марјановића... Биће ту и селектор Србије Александар Ђорђевић, па Новак Ђоковић, али и многобројни Дудини пријатељи и поштоваоци...

        - Што се тиче саме утакмице, нећу је гледати као на неки начин опроштаја, више ће она бити ревијална, јер ће окупити многе људе, не само играче на терену, већ и оне који ће бити на трибинама - рекао је недавно Ивковић. - То ће бити званична презентација новог тима Олимпијакоса за сезону и инсистираћу на минимуму озбиљности да не би дошло до много опуштања и неких повреда.

        Ивковићу ће, поводом одласка у пензију, непосредно пре меча бити уручена велика награда „Легенда Евролиге“, и биће први тренер који ће добити то признање.

        Дуда вечерас одлази у пензију, али сигурни смо да ће остати у кошарци. Он без ње не може, а не може ни она без њега. На срећу свих који воле „краљицу игара“.

ТРОФЕЈ ДО ТРОФЕЈА

        Ивковић је током богате каријере водио Партизан, Арис, београдски Раднички, Шибенку, Војводину, ПАОК, Паниониос, Олимпијакос, АЕК, московски ЦСКА и Динамо, као и Анадолу Ефес. Освојио је два пута Евролигу (1997. и 2012), Еврокуп (2006), европски Куп Радивоја Кораћа (1979) и Куп Сапорта (2000), уз 15 титула првака и купова држава у којима је радио.

        Са нашим државним тимом освојио злато на СП (1990), три злата на ЕП (1989, 1991. и 1995), сребро на ОИ (1988) и сребро на ЕП (2009).

У КУЋИ СЛАВНИХ 30. СЕПТЕМБРА

        Поред многобројних признања која је добио у пребогатој каријери, Ивковићу је стигло још једно. Светска кошаркашка федерација (FIBA) је потврдила да ће легендарни српски тренер 30. септембра бити примљен у Кућу славних.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари