Ђорђевић: Зашто, лепо, не штрајкујемо - сви?

И У NBA ЈЕ ПОСТОЈАО ПРОБЛЕМ, ПА СУ ШТРАЈКОВАЛИ. ЦЕО NBA, БИО ЈЕ „ЛОКАУТ“, РЕКАО ЈЕ СЕЛЕКТОР

Александар Ђорђевић

        Док у Минхену покушава да ублажи изостанак повређених стартера, Стефана Јовића и Владимира Лучића, селектор кошаркашке репрезентације Србије мора да размишља како да ублажи изостанак свих оних који из разних разлога неће моћи да се одазову за старт квалификација за Мундобаскет 2019.

        А, то је отприлике репрезентација и по.

        Прво икада окупљање „Орлова“ за квалификације за FIBA светско првенство у Кини, које је заказано за 21. новембар, све је ближе, а селектор репрезентације и тренер Бајерна и даље није сигуран с којим момцима ће моћи да рачуна како за овај, тако и за наредни „прозор“.

        И онај тамо...

        „Квалификације и прозори... велика непознаница“, почео је Ђорђевић причу у интервјуу за „Блиц“.

        „Нема изговора, морамо да избацимо списак иако нико не зна како ће то да изгледа. Морамо окупити најбољу могућу екипу, припремати се како за прву утакмицу против Аустрије, тако и за другу са Грузијом. Има момака који ће доћи, одазвати се, с којима треба да направимо добру игру и онда доћи до резултата, јер сада игра није толико битна колико резултат“, рекао је легендарни кошаркаш, који је као селектор националног тима одвео екипу до три финала у четири године, уз једно полуфинале.

        „Надамо се великој помоћи навијача, лепом амбијенту у пуном 'Пиониру' и ветру у леђа који би у овом тренутку био потребнији како би прикрио неке изостанке“, закључио је.

        Србија 24. новембра дочекује Аустријанце, па три дана касније Грузијце, на истом месту у Дворани „Александар Николић“.

        Ипак, о тим мечевима и даље се не прича претерано. Најврелија тема месецима је сукоб Евролиге и FIBA услед којег су селектори дошли у парадоксалну ситуацију - да морају да позову момке који највероватније неће имати право да се одазову, јер ће због тога трпети санкције у клубовима у којима зарађују плате.

        „Потребно нам је разумевање клубова, жеља играча и пре свега разумевање за ову ситуацију која по мом мишљењу није добра, али на њу морамо да гледамо дубље, глобално, а не да се лимитирамо и да свако износи мишљење своје федерације, репрезентације или лично... Него да све федерације седну, донесу заједничко мишљење и свима нам покажу којим правцем треба да иде кошарка и такмичење између националних селекција, јер је то једини прави начин“, рекао је Ђорђевић и додао:

        „Да се председници свих савеза састану и направе један, заједнички правац за политику у односу на FIBA и да онда одатле дођемо до одређене сарадње и начина такмичења“.

        За крај, отишао је и корак даље и питао због чега се једноставно не каже: „Не“!

        „И у NBA је постојао проблем, па су штрајковали. Цео NBA, био је локаут. Не видим разлог зашто се тако нешто не уради ако свима нама не одговарају неке ствари, ни FIBA, ни Евролиги, репрезентацијама, селекторима, председницима савеза... Изволите, седите, па се договорите, има начина како да се дође до најбољег могућег система такмичења. Мислим да у овом тренутку то није случај“, рекао је тренер Бајерна и репрезентације Србије, Александар Ђорђевић у интервјуу за лист „Блиц“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари