Ђорђевић у Задру: Нема оправдања за Атину

НЕ КАЖЕМ ДА ЈЕ ТО БИО РУЖАН ЧИН, АЛИ ЈЕ СВАКАКО БИО НЕПРИМЕРЕН ЗА ЈЕДНО ТАКО ВЕЛИКО ТАКМИЧЕЊЕ

Александар Ђорђевић

        Нема предаха за Александра Ђорђевића. Селектор Србије је одмах после завршетка ЕП отишао на опроштај Душана Ивковића, а онда у Задар где његов Бајерн игра припремни турнир за предстојећу сезону.

        Хрватски медији су искористили долазак Ђорђевића, који је у опширном интервју за „Индекс” говорио о ЕП, дружењу са Хрватима, Луки Дончићу, Дражену Петровићу, али и репрезентацији Србије.

        Ипак, најзанимљивији део разговора је везан за силазак Хрвата са постоља, као и распад СФРЈ репрезентације која је би сигурно била озбиљан такмац и NBA звездама.

        - Притисак државних врхова на спортисте је био велики и не само тада. Сећам се да су Здовца уклонили из репрезентације Југославије у полуфиналу Рима. Био сам тамо, сви смо заједно плакали. Тако је било. Спортисти су се увек користили у разне националистичке сврхе и интересе. Неки паметнији су се искључили, неки су то радили из уверења, што је сасвим легитимно. Силазак са постоља? Не могу да кажем да је то био ружан чин, али је свакако био непримерен за једно тако велико такмичење. Нема оправдања. Ми то данас прихватамо као део лудог времена, али то је био непотребан потез. Исте године смо играли квалификације за Евробаскет у Софији, а репрезентација БиХ није хтела да игра против нас из политичких разлога. Али хајде. Спортисти су често жртве јер се нађу у тим ситуацијама које их обележе или остану уцртане у њихову биографију - казао је Ђорђевић.

        Уследило је питање о фамозном грљењу са Дином Рађом у лифту.

         - Истина је, било је напето, између нас и њих за вечером били су постављени други столови, звали смо их „ЕУ столови“. Итекако смо се дружили и до данас смо остали добри пријатељи. То нико не може да нам одузме. Исфорсирано су нас раздвојили, али наша пријатељства пре распада државе су много дубља и искренија. Спаја нас оно што смо заједно проживели.

         Две године касније такође на Евробаскету Ђорђевић је тројком у последњој секунди срушио снове Хрвата о победи против мрског ривала.

         - Тројка Хрватској на Евробаскету значила ми је много јер је била прекретница за наш српски, у оно време југословенски кошаркаши пут. Ко зна што би било да је било обрнуто. О томе нико не размишља.

         Похвалио је Ђорђевић и Словенце за које сматра да нису били изненађење на тек завршеном ЕП, а наравно хвалоспеве иду и на рачун Луке Дончића, којег су Хрвати хтели да упореди са Драженом Петровићем.

         - Нико се не може поредити и мерити са Драженом, он је био најбољи. Дончић је чудо, али свој је играч и нека иде својим путем. Сазрева брзином светлости, Реал му у томе помаже и биће један од најбољих.

         Иако је био на „ратној нози” са Петровићем, љутио се на Дуду Ивковића што га није водио на велико такмичење данас из ове улоге Ђорђевић разуме бившег селектора СФРЈ.

         - Дражен ми је рекао да никада нећу играти за Југославију, Дуда Ивковић ме заиста није водио на турнир, али данас разумем. Требало је повести још некога ко је јак у одбрани, а Дражен је увек могао убацити 40 поена. То су била спортска ривалства и била су вредна. Нисам хтео да играм са Драженом него против њега, тако је било и са Рађом или Кукочем, закључио је Ђорђевић.

         Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари