Ђорђевић тражио лиценце за Партизан и Звезду

ИАКО ЈЕ ДАН РАНИЈЕ БЕРТОМЕУ ИЗЈАВИО ДА ПАРТИЗАН ТЕШКО МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ПОЗИВНИЦУ, А ДА ЗВЕЗДА ТРЕБА ПУТ ДА ТРАЖИ КРОЗ КВАЛИФИКАЦИЈЕ

Александар Ђорђевић

        Многи су поразе Црвене звезде и Партизана на финалном турниру АБА лиге доживели као смак света, међутим, има и оних који сматрају да то може да се искористи за стварање нове снаге у српској кошарци.

        Иако у овом тренутку делује као утопија да „вечити” ривали могу око било чега да се сложе, па и око тога шта је интерес српске кошарке, селектор Александар Ђорђевић је убеђен да енергија и страст коју та два клуба буде код наших љубитеља игре под обручима могу да буду најјаче оружје за напредак обе стране, само уколико се та моћна сила добро каналише.

        - На фајнал-фор регионалне лиге дошле су две екипе из Загреба концентрисане на кошарку и на трофеј, искористивши шансу што играју у деконцентрисаном амбијенту, у којем се најмање води рачуна о игри - износи Александар Ђорђевић у интервјуу Политици утиске о завршном турниру регионалне АБА лиге, са којег су се, мимо очекивања, Цибона и Цедевита пласирали у Евролигу, док су Црвена звезда и Партизан остали празних шака.

        - Али, ове поразе не само да не треба доживљавати као трагедију, већ би их требало ставити у службу поправљања стања у нашој кошарци. Ово је велика прилика за наше играче, тренере, кошаркашке раднике да реално сагледамо где се тренутно налазимо. Да не летимо сви заједно ка висинама које су тренутно недостижне за нас, већ да полако градимо чврсте темеље. Није смак света ако се не игра Евролига. Освајао сам и њу и европски Куп „Кораћа” и оба трофеја су ми била подједнако важна.

        Ђорђевић истиче да је вероватно сваки врхунски играч осетио на својој кожи сву немилосрдност преломног коша уз звук сирене (тако је Партизан изгубио од Цедевите), а и сам је више пута у каријери тако пресуђивао ривалима.

Али, подсећа да је и њега Рибен Даглас на исти начин послао у „пензију”, на мечу Армани - Фортитудо (1:3 у победама) у Милану, 2005. године:

        - Зашто је кошарка за мене најлепши и најатрактивнији спорт, баш зато што је непредвидљива. Милиметар је између покојника и победника. Мене памте као стрелца неких таквих кошева, али многи заборављају да је моја каријера завршена тако што је у четвртом мечу финалу плеј-офа Рубен Даглас из окрета са центра одлучио шампиона Италије. Тада је први пут у историји премотаван снимак, али није било потребе, јер Дагласов кош је био чист као суза. Историја кошарке пуна је таквих кошева, бржих од звука сирене, од Славнића у полуфиналу Олимпијских игара у Монтреалу 1976. до Принтезиса у финалу Евролиге у Истанбулу 2012.

        Дан после финала АБА лиге, Ђорђевић је заједно са својим колегом Божидаром Маљковићем, који му је иначе први кошаркашки учитељ, одвео на ручак извршног директора Евролиге Ђордија Бертомеуа.

        Иако је дан раније Бертомеу изјавио да Партизан тешко може да добије специјалну позивницу за Евролигу, а да Звезда треба свој пут ка том такмичењу да тражи кроз квалификације, Ђорђевић и Маљковић су покушали да издејствују нешто више.

        - Кошаркашка организација овластила је Маљковића и мене, због наших односа са Бертомеуом, да се сретнемо с њим у Београду - каже Ђорђевић.

        - Имали смо веома користан разговор,  причали смо свему што би могло да се тиче интереса српске кошарке. Сложили смо се да је Евролига такмичење коме је потребан кошаркашки амбијент Београда, са обе стране, „црно-беле” и „црвено-беле”, јер оваква страст, љубав и енергија, коју две армије навијача дају својим клубовима, не среће се често у Европи. Свакако, Панатинаикос и Олимпијакос имају исти такав амбијент. Казао сам Бартомеуу да су Звезда и Партизан непроцењиво благо и за српску и за европску кошарку. А то да ли у арени има 24.000 или 22.000 гледалаца на трибинама важно је само за статистику а не за оне који се због тога поносе својим клубом. У сваком случају, то је светска атракција.

        Ђорђевић је са Маљковићем покушао и нешто да издејствује од Бертомеуа:

        - Да све не би остало само атракција, да би цео спорт имао нешто од те љубави и везе трибина са тереном, морамо да нађемо начин да то и даље траје у Европи и да није везано за резултате једног клуба у једној сезони. Циљ је да се изборимо за континуитет у Евролиги кроз систем, да нађемо начин да Партизан и Звезда добију лиценцу Евролиге за дуги низ година. То је и било моје питање за Бертомеуа, али сам се заложио и да остали клубови у Србији морају да добију такмичарску сигурност за њихова такмичења. Да осигурамо друге да буду равноправни са Звездом и Партизаном, да имају квалитет да их победе и да такав успех не доживљавамо као скандал. Тако се подиже интересовање за спорт.

        И шта је Бертомеу рекао на то?

        - Бертомеу жели да наставимо разговор на ту тему, али и он износи пред нас неке захтеве. Наша идеја ће наићи на подршку уколико обезбедимо сигурност, квалитет и континуитет у клубовима Бертомеу види да у Србији не постоји финансијска стабилност, што је ризик и за Евролигу. С друге стране, ако неко зна да ће наредних пет година сигурно играти у Евролиги, то му свакако даје шансу за мирнији и бољи рад, али и за реалнији финансијски план.

        Ђорђевић понавља да је велики противник регионалне АБА лиге:

        - Од оснивања те лиге сам против ње јер сматрам да не доноси ништа добро српској кошарци. Српски клубови су ти који пуне хале широм некадашње земље, па и у Широком Бријегу уместо у Чачку, Краљеву, Ваљеву, Нишу… Знам шта значи кад Партизан оде у Краљево па га Слога с пола коша добије а бори се за опстанак. То значи да у тој Слоги имамо три потенцијална репрезентативца. Не прихватам као аргумент за учешће у АБА лиги то што су клубовима покривени сви трошкови. Па ваљда смо и ми у стању да у Српској лиги својим клубовима покријемо све трошкове.

        Што се тиче најављене приватизације у спорту, Ђорђевић каже да би било добро да држава у неком облику буде партнер кошарке:

        - Од државе тражимо да стане уз пројекта српске кошарке, а не уз један или два клуба. Али кошарка треба да понуди конкретан пројекат. Нереално је да клубови троше као сада. Због њихових задуживања трпе играчи, трпи кошарка, јер само у сређеном систему сваки таленат може да дође до пуног изражаја. Не игра се врхунска кошарка кад глава није мирна.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари