Ђорђевић ради на психолошкој снази екипе…

МОРАМ ДА ШТО ВИШЕ  „УЂЕМ ИГРАЧИМА У ГЛАВЕ”,

ДА РАЗГОВОРОМ ДОЂЕМО ДО ПОТРЕБНОГ МИРА

Српски кошаркаши у Истанбулу

        ЧЕТВРТФИНАЛЕ великог такмичења је посебна врста зверке. Стоји нарогушена на месту иза којег се виде медаље и уме да зарије зубе у психу играча, посебно оних који је први пут срећу. А таквих у репрезентацији Србије није мало. Због тога су часови психологије важнији од кошаркашких тренинга до сусрета са Италијанима на раскрсници Европског првенства у Турској (среда, 20.30).

        - Попричао сам са Борисом Дијаом после пораза Француске од Немачке. Каже да имају доста младих играча ментално неспремних за овакво такмичење. Рекао сам: „Добро, да примим то к’знању”. Требало би да што више „уђем играчима у главе”, да разговором дођемо до потребног мира - каже Александар Ђорђевић, који је и као играч и као селектор демонстрирао врхунску вештину лова на четвртфиналну зверку.

        На првом елиминационом кораку, у осмини финала против Мађарске, Салетови момци упадали су у ту вешто камуфлирану психолошку замку. Саплитали се о значај утакмице, страх да не изневере себе и нацију навиклу да у кошаркашима налази утеху. Ништа што Ђорђевић није очекивао.

        - Не, све се ово видело од тренутка када смо направили селекцију. Понављаћу им до четвртфинала као папагај: свака лопта је битна, свака одбрана, сваки скок, свака помоћ. Све је битно. Сада не треба да гледамо ко је противник, већ да играмо нашу игру.

        Гледао је Сале како Италијани од финске одбране праве сито кроз које је исцурила амбиција Скандинаваца да постану релевантан кошаркашки фактор.

        - Нисам видео идеју Финске како да игра против тако распуцаних Италијана. Нисам видео да су ушли у пресинг или ишли на удвајање, само су чекали да промаше. Почели су да промашују када су мало пали са снагом, онда су Финци стигли до неког пристојнијег резултата. Италијани су до једног тренутка убацили 11 од 12 свега и свачега. Белинели 4-4, Датоме слично... Праши са свих страна. Када тако шутирају, не знам ко може да изађе на крај са њима. На нама је да то пресечемо. И од Мађара смо „попили” доста тројки, а морамо и да убацимо неку.

        И пре него што су прочитали самокритику капитена Милана Мачвана изречену после утакмице са Мађарима, српски репрезентативци су знали да би били испрашени да су имали опаснијег противника од екипе чији селектор једва чека да се врати жени, деци и својим псима (практично једине речи Стојана Ивковића на конференцији за медије после осмине финала).

        - Зна се шта сам причао о Летонији и о томе колико нам је важна та прва утакмица у групи. Том победом смо добили да у осмини финала идемо на четвртог, што је боље него на другог или првог - свестан је и Ђорђевић да је наша игра у првој нокаут рунди била по мери четвртог.

        Важније је да су тога свесни играчи.

        - Ако се не поправимо, завршиће се лоше по нас - јасно је Стефану Јовићу. - Италијани су одиграли сјајно против Финаца и показали нам да су они спремни. И ми морамо да се спремимо да оставимо срце на терену и изборимо полуфинале.

ЧЕКАЈУ НАС ГРЦИ ИЛИ РУСИ

        ПРЕ утакмице са Италијом, нико у репрезентацији Србије неће поменути други четвртфинални пар нашег дела такмичарске шеме Евробаскета. Сасвим нормално, јер наше момке тек чека освајање четвртфиналне планине.

        Уколико преброде тај успон, у полуфиналу ће играти против бољег из дуела Грчке и Русије, која је самлела наду Хрвата да ће освојити медаљу после 22 године поста.

ИТАЛИЈАНИ УНАПРЕЂЕНИ МАЂАРИ

        Богдан Богдановић посматра Италију као унапређену верзију Мађара:

        - Играју сличну кошарку, само на много вишем нивоу. Доста шутирају за три поена, незгодни су у кретњи без лопте и тешко их је чувати.

        Владимир Лучић је свестан да Србију сада чека другачији противник:

        - Израсли су у праву екипу током ЕП. Биће то веома тешка утакмица, али ништа друго и не очекујем од четвртфинала оваквог такмичења.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари