Саша Ђорђевић: Лични циљ да победимо Шпанију

ЗАХВАЛИО СЕ СТАРИЈИМ КОЛЕГАМА И ОТКРИО ДА ЋЕ

ПРЕ СВИХ ПОЗВАТИ ДУШАНА ИВКОВИЋА

Александар Саша Ђорђевић

        Прослављени кошаркаш Александар Саша Ђорђевић и формално је наследио Душана Ивковића на месту селектора Србије.

        Његово прво јавно излагање у новој улози изазвало је велику пажњу медија, који су напунили салу за конференције „Куће кошарке“. Нови селектор сео је пред новинаре у друштву председника Савеза Драгана Ђиласа и потпредседника Дејана Бодироге, са којим је и први пут разговарао о повратку у српску кошарку.

        „Са Бодирогом сам и почео преговоре о свом ангажману. Дужан сам вама (новинарима) извињење јер се нисам јављао на позиве, не бих хтео да то погрешно схватите. Тако сам поступио због озбиљности и одговорности позиције и посла који ми је био понуђен... Ово је велика част за мене, као и велика одговорност, која уз част и иде“, прве су речи новог тренера“орлова“.

        Добро је упознат са тежином посла који га очекује.

        „Свестан сам да ће бити тешко, иако сам на један одговорио са да“.

        Сараднике на клупи репрезентације није хтео да именује. Рекао је да још није разговарао са играчима и открио кога ће првог позвати после данашњег боравка у Савезу.

        „Позваћу Душана Ивковића. Са њим нисам разговарао, али је први на листи особа које ћу позвати после овог састанка. Надам се да ће остати великодушан и изнети у разговору са мном своје ставове, размишљања...“.

        Својим искуснијим колегама је захвалио на подршци.

        „Видео сам по медијима велику подршку кошаркашке јавности, кошаркашких легенд и то јако ценим. Изузетно сам захвалан Карију Пешићу, Божи Маљковићу, Жељку Обрадовићу, Боши Тањевићу, Моки Славнићу, да неког не заборавим. Желим да и са њима разговарам и од њих такође чујем савете“.

        Ђорђевић је успешну играчку каријеру завршио 2005. године. Потом је био тренер Олимпије и Тревиза (Бенетона). На нову функцију је ступио са јасном амбицијом.

        „Без обзира на то што јако ценим поставке и прогнозе Савеза, имам и свој мали, лични циљ. То је да победимо Шпанију. До остварења тог циља можемо доћи само тешким и напорним радом... Више нисмо велесила, али нам то не одузима право да радом то постигнемо“.

        Први велики изазов очекује га током лета 2014. године, када ће водити репрезентацију на FIBA Светском купу у Шпанији.

        „Имамо зрелу генерацијску групу, која сазрева и која је ове године чак и у правим клубовима. Свако има мотив више да докаже репрезентативни квалитет, мотив и амбицију да буде победничког тима“, рекао је и подвукао:

        „Све ми је јасно. Врућ кромпир је код мене и спреман сам“

        Како се борити против отказа?

        „Пушкама (смех)! Шалим се. Личним ангажовањем, мојим пре свега. Без свих нас се може, али без играча не. Треба им посветити пажњу. Отказа ће бити и то је јасно. Покушаћу да успоставим прави однос и да мотрим на играче који својом формом заслуже позив. Моја дужност ће бити да разговарам са играчима, да причам са њиховим тренерима, да видим њихов однос према игри, психофизичко стање...“.

        Потпредседник Савеза Дејан Бодирога, бивши Ђорђевић саиграч, додао је на то да су репрезентативци одувек одржавали контакт са кровном организацијом кроз комуникацију са тренером.

        „Наравно да је Савез кућа свих, врата су свима отворена и тога је увек било. Али, наше искуство је такво да очекујеш позив тренера да би чуо да ли долазиш на припреме“, рекао је Бодирога, а селектор потврдио:

        „Никад као играч нисам био у контакту са Савезом“.

        Бодирога је потом прецизирао и још неке надлежности које ће нови први тренер репрезентације преузети.

        „Он није ангажован 'парт тиме', већ потпуно, да би успоставио контакт са играчима и у иностранству и у земљи. Такође, јако ће бити важно и да ради са младима... Задатак ће бити и обилазак кошаркашких центара по земљи“, презицирао је потпредседник КСС.

        Драган Ђилас, председник Савеза, исказао је захвалност и Душану Ивковићу на урађеном и Александру Ђорђевићу на прихватању функције. Открио је да преговори нису дуго трајали.

        „Преговори су ишли лако и без условљавања и на томе сам захвалан Саши. Верујемо у његово кошаркашко знање и његову одлуку да се посвети тренерском позиву, за који има све предиспозиције. Познајем га 35 година, из краја у којем смо заједно одрасли. Биће потпуно ангажован у Савезу и имаће одрешене руке у избору сарадника“, рекао је председник КСС

        Новог селектора не жели да оптерети резултатом, али и истиче да је јасно да се од кошаркашке репрезентације Србије резултати увек очекују.

        „Циљ ће бити борба за медаље у Украјини и пласман на Олимпијске игре кроз то Европско првенство. Мислим да по квалитету заслужујемо да се вратимо на то такмичење после два пропуштена“, подвукао је Ђилас.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари