Ђоковић: Дуда - отац свима у српском спорту

ДУШАН ИВКОВИЋ ОПРОСТИО СЕ У ПИРЕЈУ ОД КОШАРКЕ У ДРУШТВУ НАЈВЕЋИХ ЗВЕЗДА ЕВРОПСКЕ КОШАРКЕ

   Новак Ђоковић и Дуда Ивковић

        У дворани „Мира и пријатељства“ одиграна је хуманитарна утакмица између Олимпијакоса и тима „Дудиних звезда“.

        За тим који је Ивковић предводио са клупе играли су Никос Зизис, Стефан Марковић, Богдан Богдановић, Костас Слукас, Џеди Осман, Никола Калинић, Перо Антић, Дарио Шарић, Виктор Хријапа, Кајл Хајнс, Бобан Марјановић и Томас Ертел.

        Утакмици су присуствовале и легенде европске кошарке Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Жарко Паспаљ, Теодорос Папалукас, Драган Тарлаћ, Јури Здовц, Дражен Далипагић, Зоран Чутура, Ненад Крстић, Дино Рађа, Милан Томић...

        Поред терена били су и Жељко Обрадовић, Димитрис Итудис, Новак Ђоковић, Дејан Томашевић, Мирослав Берић...

        Публика у хали је великим аплаузом поздравила легендарног Дуду када је изашао на терен. Стао је на центар, а врло брзо су му се придружили Панајотис Фасулас и Василис Спанулис који су на терен изнели два највећа клупска трофеја које је Ивковић освојио - пехаре Евролиге које је 1997. и 2012.

        Након тога му је председник Евролиге Ђорђи Бертомеу уручио признање „Легенда Евролиге“. Ивковић је тако постао први тренер који је добио ту награду.

        Најбољи српски тенисер је присуствовао утакмици на позив Ивковића, а на поклон од Олимпијакоса је добио дрес са бројем седам.

        „Дуда Ивковић је професор и отац свима нама у српском спорту. Никад нисам играо кошарку, али сам велики навијач кошарке и велики сам навијач Ивковића и свега што је урадио за српску кошарку и светски спорт“, рекао је Ђоковић.

        Тренер Фенербахчеа Жељко Обрадовић је за телевизију „О2“ рекао да му је жао што се Ивковић опрашта од тренерског посла.

        „Свечаност је почела синоћ, предивном вечери која је послужила да се направи леп гест за помоћ деци. Сви који смо радили са Ивковићем смо овде и лепо се осећамо... Сада се не осећам као најстарији, јер сам синоћ седео за столом где сам био убедљиво најмлађи“, рекао је Обрадовић уз осмех.

        „Жао ми је што Дуда неће да настави каријеру, али биће прилике да наставимо да причамо о кошарци. Не може без тога“, додао је Обрадовић.

        Нешто више од минут пре краја утакмице садашњи тренер Олимпијакоса Јанис Сферопулос је затражио тај-аут и место на клупи грчког тима предао Ивковићу, што је изазвало велико одушевљење публике у дворани „Мира и пријатељства“.

        Утакмица се завршила 28 секунди пре краја, што је број трофеја које је Душан Ивковић освојио у каријери.

        На крају, победиле су Дудине звезде са 111:103.

        „Драги пријатељи, желим да вам захвалим што сте дошли и на свему што све урадили за мене. Без вас ништа не би било могуће“, рекао је Ивковић после утакмице.

        Ивковић је са лоптом у руци напустио терен уз песму Френка Синатре „Мy wаy“.

        Ивковић је током богате каријере водио бројне клубове, међу којима су Партизан, Арис, Раднички, Војводина, ПАОК, Олимпијакос, ЦСКА Москва, Динамо Москва, Ефес... Два пута је освојио Евролигу (1997. и 2012), једном Еврокуп (2006), европски Куп Радивоја Кораћа (1976) и Куп Сапорта (2000).

        Био је селектор Југославије од 1987. од 1995. године, док је на клупи Србије седео 2008. до 2013. године.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари