Богдан најплаћенији „руки” у историји NBA?

УВЕЛИКО СЕ ПРИЧА ДОЛАСКУ БОГДАНА И ТЕА У САД, ПОМИЊУ СЕ УГОВОРИ

И ДО 12 МИЛИОНА ПО СЕЗОНИ

Богдан Богдановић и Милош Теодосић

        БОГДАН Богдановић још није закорачио на NBA паркет. Није чак ни узео пенкало да потпише, како се прича, трогодишњи уговор са Сакраментом, а већ је постао сензација у најјачој лиги на свету. И док Сакраменто, Богдан и агенција „Васерман“, која га заступа, ћуте, док, како кажу, не буде време за причу, већ два дана амерички медији се баве „мистериозним момком“ који ће постати најплаћенији новајлија у историји NBA.

        Нико још тачно не зна колико ће долара (бруто) добити од „Кингса“ за трогодишњу верност - сума се креће између „минималних“ 27 и „максималних“ 36 милиона, односно од девет до 12 милиона по сезони, али сви посежу за његовом сликом или видео-прилозима. Баве се његовим јуниорским, али и сениорским данима, у којима је већ дотакао европске звезде и спремио се за пут ка крајњем америчком западу, где нестрпљиво чекају да га у Сакраменту крунишу у кошаркашког „краља“.

        Да за Американце буде занимљивије и још интригантније, у истом смеру, ка NBA, можда који дан раније, касније, или баш са Богданом, могао би да крене још један дијамант српске и европске кошарке - Милош Теодосић. Његов авион неће, као Богданов, слетети на аеродром у Сакраменту, али могао би да се приземљи на аеродром у Солт Лејк Ситију, чикашком „Охеру“ или, можда, некој трећој ваздушној луци у САД у чијој близини је дом неког од NBA тимова.

        Милошев пословни долазак у САД коштао би његове послодавце наводно између осам и десет милиона долара годишње. Засад није познато да ли ће сарадња бити на две или три године, али нема сумње да ће и доскорашњи плејмејкер ЦСКА „оборити“ све претходне рекорде када је у питању годишња зарада новајлија у NBA.

        О томе колико је NBA постао огроман бизнис сведоче и висине „руки” уговора неких од најсјајнијих NBA звезда у историји лиге. Тако је 1984. Мајкл Џордан добио од Чикага за петогодишњи уговор нешто мало више од шест милиона долара, односно који цент изнад 1,2 милиона по сезони. Годину касније, такође становник Куће славних и члан јединог правог „дрим тима“, из 1992, Патрик Јуинг, од Њујорка је за шестогодишњу верност добио 17 милиона (3,4 по сезони), уз бескаматну позајмицу тима од пет милиона долара. Њихов „цимер“ у најпознатијој кошаркашкој кући на свету и, такође, репрезентативац САД на ОИ у Барселони Дејвид Робинсон је 1987. потписао осмогодишњи уговор са Спарсима за тада астрономских 26 милиона (3,25 милиона)...

БРИЉАНТАН ПОСАО

        УЗ бриљантна Богданова издања, за висину будућег уговора заслужна је и агенција „Вестерман“, која је одиграла „маестрално“ претходних година. Богдан је 2014. као 27. пик Феникса могао одмах да иде у NBA, уз загарантовани двогодишњи уговор и продужетак сарадње на трећу, а потом и четврту сезону. Ипак, одлучио је да сачека три године и моменат када је NBA тиму истекло право да му понуди уговор по „руки” скали (далеко нижој него што су његови квалитети), па се онда кренуло у преговоре.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари