АБА лига: Партизан у све бољој позицији

КОНАЧАН ПЛАСМАН ЋЕ ПРИЛИЧНО ЗАВИСИТИ ОД УТАКМИЦЕ У 25. КОЛУ, КАДА ЦЕДЕВИТА ДОЧЕКУЈЕ БУДУЋНОСТ

        У недељу увече Партизан је постао господар своје судбине када је у питању коначан пласман на табели АБА лиге. Од тренутка када је Будућност изгубила од Олимпије постало је јасно да само од црно-белих зависи да ли ће трку после 26 кола завршити на четвртој (најреалније), трећој (могуће) или другој позицији (тешко).

        Додуше, Парном ваљку прети и пето место, али тај непријатан епилог је најмање очекиван - потребна су три пораза Партизана у четири утакмице, као и све победе Олимпије до краја.

        Дакле, позабавићемо се само позитивним завршетком за српског шампиона. Ривали су Цедевита и Будућност.

        С обзиром на распоред, чини се да је за друго место Партизану потребно да победи у сва четири преостала меча. Или, уз много среће у другим утакмицама директних конкурената, да слави у најмање три утакмице од којих је обавезан плен у Подгорици.

        Генерално, за било какву позитивну рачуницу предуслов су, наравно, победе црно-белих.

        Тешко је направити калкулацију четири кола пре краја, јер осим што су пред Партизаном три изузетно тешка и један донекле лакши меч, не могу ни да се предвиде исходи утакмица Подгоричана и Загрепчана. Једино је сигурно да ће коначан пласман прилично зависити од утакмице у главном граду Хрватске, у 25. колу, када Цедевита дочекује Будућност.

        Једна од опција о којој може да се пише, а која није толико нереална, јесте да све три екипе на крају такмичења имају исти скор. Позиција Партизана у том кругу директно би зависила од меча у Загребу.

        Уколико Цедевита победи Будућност, а опет заврши у кругу са Подгоричанима и црно-белима, Партизан би био трећи (предуслов је победа Парног ваљка у Морачи).

        Уколико Будућност победи Цедевиту, а на крају сва три тима заврше са истим скором, све ће зависити од разлика којима су славили Ђетићи у Загребу, односно Партизан у Подгорици. Црно-бели би готово сигурно били четврти у том случају, осим ако не би победили Будућност са 11 и више поена (у зависности од висине тријумфа црногорског шампиона у Загребу).

        Кристално су јасне шансе Партизана у још две опције:

        Уколико на крају буде имао исти скор као Цедевита, Загрепчани ће бити у предности због бољег међусобног скора (70:50 у Загребу; 76:64 у Београду).

        Уколико на крају буде имао исти скор као Будућност, морао би у Подгорици да слави са више од 11 поена предности (61:72 у Пиониру).

        У сваком случају, много тога ће бити познатије већ после следећег кола. Тада се у Пиониру игра велики дерби. Евентуална победа Партизана над Црвеном звездом Телеком била би један од највећих корака ка избегавању окршаја истих тимова у полуфиналу АБА лиге.

        Самим тим и повећање шанси да српска кошарка поново има два евролигаша наредне сезоне. Мада, „национални интерес“ на страну, ипак је то окршај највећих ривала.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари