Ивковић: Јовић кључан, Звезда може до Ф4

ОНО ШТО ЈЕ НЕСПОРНО И ШТО ЗНА ЦЕЛА ЕВРОПА, ЈЕ ДА ЈЕ ЗВЕЗДА НАЈПРИЈАТНИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ

Душан Дуда Ивковић

        Душан Ивковић, некадашњи селектор Југославије, изнео је низ похвала на рачун игре Црвене звезде ове сезоне у Евролиги.

        Он је гостујући у емисији „У обручу“ рекао да тим Дејана Радоњића може да дође ове сезоне и до завршног турнира у Истанбулу гледајући игре које пружа.

        Ивковић је издвојио Стефана Јовића као кључног играча црвено-белих, али је посебно истакао Бранка Лазића, дискретног хероја клуба са Малог Калемегдана, кога су у прошлости многи оспоравали.

        „Звездина велика предност је та осовина Јовић-Кузмић, али бих ја истакао улогу Јовића, не са намером да га издвајам, али пред њега је Марјановић експлодирао и поред њега је један осредњи Немац Цирбес одједном постао један од најбољих центара Европе. То је систем и рад”, рекао је бивши селектор Југославије.

        Потом се окренуо детаљној анализи игара Звезде.

        „Има ту неких интересантних ствари. Оно што је неспорно и што зна цела Европа, је да је Звезда најпријатније изненађење. Ја верујем да они и даље имају простора да стигну и у плеј-оф и на фајнал фор. Ја то гледам кроз игру Звезде. Оно што је најбитније у Звезди је тим који игра неколико сезона заједно. Радоњић је четврту сезону у Звезди и он ради изузетно добро. Оно што је добро и карактеристично у Звезди, модел који би Звезда морала да задржи, а то је да играју млади српски играчи. Такође, Звезда игра препознатљиво. Кључни моменат је на Јовићу, уз кога су сви центри и Марјановић и Цирбес, па сада и ни откуда и Кузмић. Кузмић је сада био играч месеца. Невиђено ме је пријатно изненадио Симоновић као један добар младић, добар момак. Ја сам сигуран да он јако много ради. Ја немам никакве контакте са Звездом што се тиче стручног штаба. Плејада млађих играча, пре свега играч који је добар, креатор, кога ја знам и због мог сина Павла јер су играли заједно, а то је Гудурић. Он ми се јако допада, он је нешто специфично. Мислим да се сада стабилизовао, ја волим да пратим младе играче. А, када говоримо о кошарци на обе стране, ја бих хтео да истакнем један моменат који је по мени кључ. Скоро сам био са Јоцом Антонићем на Купу и рекао сам му да испрати тог играча јер је Европа изгубила такве играче који дају све за тим. Који дају све у одбрани. Ја мислим да је кључ Звездине одбране и понашања, да је то пре свега Лазић. То је играч који ће и тренинг да подигне на виши ниво. Такви играчи једноставно у Европи више не постоје. Има једно тренерско правило које каже: играј са играчима који дају, не са онима који обећавају. Лазић стално даје, он не може да одигра слабо. Тако да је у била можда и моја грешка у превеликој вери у младе играче, да се не враћам сада на неке моје тимове. Кључ Звезде је у тимској игри у неким не баш сјајним условима Радоњић је све ствари поставио на своје место. Тим перфектно функционише и мислим да Звезда има много добар медицински тим јер мислим да им је добар опоравак играча.”

        Ивковић је од 1978. до 1980. године био тренер Партизана и сматра да је тај тим требало да постане првак Европе. Што се тиче садашњег састава црно-белих, сматра да је клуб из Хумске изгубио идентитет пружања шансе младим играчима.

        „Тешко ми је да правим компарацију између мог тренирања Партизана. Ја сам био три године тренер Партизана и то је била велика срећа за младог тренера јер сам имао играче као што су били Кића и Праја. Ја нисам имао довољно ауторитета, јер је тај Партизан са тим младим играчима требало да постане први првак Европе ондашње Југославије. Ја нисам имао довољно ауторитета и за управу која се тада Делила на Кићице и Прајице. Они код мене нису одиграли ниједну сезону заједно. Што се тиче садашње ситуације, годинама је Партизан био авангарда пласирајући младе тренере и играче, а сада је та доминатност прешла на страну Црвене звезде. Велика је ствар да у Црвеној звезди играју млади и квалитетни играчи што је изузетно добра ствар за српску кошарку. Што се тиче ситуације у Партизану око повреда и финансија, ја тешко могу да их саветујем. Сигурно желим Партизану све најбоље, али чини ми се да Партизан више није тим авангарде младих играча.”

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари