Вучић: Очекивао сам да ће Палмер у Приштини смањити тамошња очекивања

УКАЗАО ДА ЈЕ АМЕРИКАНАЦ И У СКОПЉУ ГОВОРИО САМО О ОБАВЕЗАМА СРБИЈЕ

* „О томе у ком тренутку да признамо независно Kосово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсећа на неку шалу. У сваком случају бићемо спремни на разговоре и за постизање компромисних решења, али на понижење Србије никада нећемо пристати!

____________________________________________________________________

        „СРБИЈА је спремна на разговоре и постизање компромисних решења за KиМ, али никада неће пристати на понижење", изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да га је изненадила чињеница да је амерички званичник Метју Палмер говорио суштински само о обавезама Београда, а ниједном није поменуо обавезе Приштине.

        "Ако је све тако као што је рекао Метју Палмер, и то на Kосову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис, питам се о чему онда да преговарамо", рекао је Вучић за "Новости" коментаришући изјаву заменика помоћника државног секретара САД који је у Приштини рекао да Србија не може ући у ЕУ ако не призна независно Kосово.

        "О томе у ком тренутку да признамо независно Kосово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсећа на неку шалу. У сваком случају бићемо спремни на разговоре и за постизање компромисних решења, али на понижење Србије никада нећемо пристати!", истакао је председник.

        Он је навео и да је с великом пажњом пратио све изјаве Палмера и зна да је реч о врхунском професионалцу и човеку који свој посао обавља директно у складу са политиком Стејт департмента и САД.

        "Оно чиме сам био изненађен, то је чињеница да је Палмер у суштинском смислу, и у Приштини и у Скопљу, говорио само о обавезама Београда, а неке од њих су врло спорне. Ни једног секунда, рецимо, није споменуо стварне и објективне обавезе Приштине, попут формирања ЗСО, што је њихова несумњива међународно-правна обавеза проистекла из Бриселског споразума и свих каснијих анекса тог уговора", истакао је Вучић.

        Он каже и да га је истовремено, изненадила чињеница да Палмер говори о агресивној кампањи Србије у смислу повлачења признавања независности Kосова, а нигде нисмо прихватили договор да одустанемо од лобирања нити смо било где то потписали.

        "Подсетићу да сам лично нудио да и једни и други прекинемо кампање признавања и од признавања, али Албанци о томе никада нису желели да разговарају зато што би, по њима, свака прича о престанку кампање признавања значила да они нису држава. Али, за мене је невероватно да и Палмер и Албанци мисле да само они имају своје интересе, а да их Срби немају", каже Вучић.

        Вучић каже и да га изненађују притисци на Српску листу и даљи покушаји да се она под различитим притисцима што више удаљи од Београда.

        "Изненађује ме и неразумевање значаја Српске листе у постизању било каквог споразума са Приштином", каже председник Србије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари