Вулин: Стратегију одбране из 2009. направили су нам страни официри, а нову правимо - ми

У СКУПШТИНИ РЕКАО: ВОЈСКА СРБИЈЕ ВИШЕ НЕЋЕ УНИШТИТИ НИЈЕДАН ТЕНК НИТИ ОТЕРАТИ ИЈЕДНОГ СВОГ ОФИЦИРА

  • „Тражи се да војска настави са уништавањем своје опреме и наоружања, тражи се да војска и даље смањује свој борбени састав, да истера из својих редова сваког борца, да из својих редова истерамо свакога кога су изручивали и слали свакоме ко је затражио“
  • „Нису ово времена када се говорило да Србија нема ниједног непријатеља и да никада више неће ратовати. Ми то не можемо да кажемо, ми то не знамо“

        МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће Војска Србије наставити да се наоружава и унапређује положај свог кадра, и најавио нову стратегију одбране до краја ове године.

        „Војска служи само за једну ствар: да се спреми за рат, а на политици је да избегне рат колико може. Посао политичара војске је да војска буде јака, моћна и задовољна и наоружана“, казао је Вулин у Скупштини Србије, одговарајући председнику Нове странке Зорану Живковићу који је тражио објашњење зашто је у предлогу државног буџета за 2018. годину предвиђено велико повећање средстава за наоружање.

        „То се овде поставља као феноменално: сад ћемо да се наоружамо па ћемо бити лидер у региону, наравно, више него за време Тита“, рекао је Живковић.

        Он је од министра одбране тражио да му објасни на основу чега се Србија наоружава и на основу којег пројекта и плана.

        „Да ли постоји стратегија одбране? Да ли је она усвојена у овом парламенту“, питао је Живковић.

        Вулин је казао да се „војска наоружава по јасним плановима који су доступни коме треба, у складу с политиком земље“.

        „Стратегија одбране и националне безбедности је донета 2009. године, баш у време владе ДОС-а  и надамо се да ћемо је променити до краја године, јер не одговара потребама времена“, казао је министар, наводећи да су ту Стратегију радили официри страних армија и да сада тако неће бити.

        Вулин сматра да се „поново тражи наставак политике која је уништавала војску“.

        „Тражи се да војска настави са уништавањем своје опреме и наоружања, тражи се да војска и даље смањује свој борбени састав, да истера из својих редова сваког борца, да из својих редова истерамо свакога кога су изручивали и слали свакоме ко је затражио“, казао је он.

        Вулин је нагласио да Војска Србије „неће више уништити ниједан тенк, неће протерати ниједног официра, неће се никада више стидети својих војника“.

        Он је питао Живковића зашто није укинуо војску у време своје владавине, ако су веровали да више никада неће бити рата и да нема опасности?

        „Ако војска није потребна, укините је! А док је не укинете, биће наоружана, имаће плате, радиће и напредоваће“, рекао је Вулин.

        Он сматра да је потребно стално опремати и модернизовати војску, да се не би поново без реаговања гледало као 14. марта 2004. на Косову.

        „Нису ово времена када се говорило да Србија нема ниједног непријатеља и да никада више неће ратовати. Ми то не можемо да кажемо, ми не знамо то“, казао је Вулин.

        На примедбе опозиције да у буџету није видљив износ средстава за тајну службу, Вулин је навео да такве информације нису јавно доступне нигде у свету.

        „За то постоје скупштински одбори који врше контролу, па и буџетске инспекције које врше контролу трошења новца“, казао је он.

        Бета

Категорије: 

Коментари