Вулин: После 2000. уништено више наоружања и војне опреме него током NATO агресије 1999.

„ПЛАНСКО УНИШТАВАЊЕ - РАСФОРМИРАНЕ СУ ЈЕДИНИЦЕ, ХИЉАДЕ ОФИЦИРА ОТЕРАНЕ У ПЕНЗИЈУ“

  • Прецизирао да је после 2000. године уништено близу 32.000 комада наоружања и војне опреме, укључујући 200 тенкова, 121 оклопни транспортер, 215 комада артиљеријског оружја, 23.132 стрељачког оружја и 9.218 противавионских ракета стрела
  • Реплицирајући Зорану Живковићу, рекао и ово: „Зашто ви нисте купили ниједан МиГ? Купили сте ракета за укупно осам милиона евра, зар мислите да се тиме може ратовати? Ми данас купујемо за десетине милиона евра“

        МИНИСТАР одбране Александар Вулин изјавио је данас да војска Србије систематски уништавана после 2000. године и да је у то време уништено више наоружања и војне опреме него током NATO агресије 1999. године.

        Вулин је током расправе о амандманима на Предлог закона о војном образовању у Скупштини Србије рекао да је после 2000. године уништено близу 32.000 комада наоружања и војне опреме, укључујући 200 тенкова, 121 оклопни транспортер, 215 комада артиљеријског оружја, 23.132 стрељачког оружја и 9.218 противавионских ракета стрела .

        „NATO ни изблиза није успео да уништи оволико. Војска је плански уништавана, расформиране су јединице, најистакнутији официри терани у пензију или Хаг. То је и најтеже надокнадити, људе и поверење. То је оно што ми враћамо и са чиме се боримо“, рекао је Вулин реагујући на обраћање посланика Нове странке Зорана Живковића који је упитао колико је оружја уништено до 2003. године.

        Вулин је истакао да су тих година „хиљаде официра и подофицира у напону снаге“ терано у пензију.

        „Зашто ви нисте купили ниједан МиГ? Купили сте ракета за укупно осам милиона евра, зар мислите да се тиме може ратовати? Ми данас купујемо за десетине милиона евра“, казао је Вулин.

        Посланик Нове странке Зоран Живковић је претходно на скупштинској седници рекао да се он не противи улагању у војску, али да је куповина МиГ-ова велика фарса.

        „Србија мора да има јаку армију усмерену на оно што је наша стратегија одбране. МиГ-ови који не лете ни после годину дана и МиГ-ови из Белорусије који неће полетети ни после две године нису модерно наоружање, то нема никакве везе са животом, то је једна фарса као и цела ова власт“, рекао је Живковић.

        Он је казао да је у парламенту данас доживео да се се вређају људи који су поштено радили свој посао док су се како је рекао, многи под „кварц лампама“ крили у време бомбардовања 1999. године.

        „Не допуштајте да политичари који су се крили у време бомбардовања, сада брину за ову војску“, рекао је Живковић присутним представницима Војске Србије.

        На његово излагање реаговала је посланица Српске радикалне странке Наташа Јовановић која је оценила да је Живковић увредио достојанство парламента, војске Србије и Републике Српске као и добровољце, резервисте и народ Републике Српске Крајине.

        „Требало је да га упозорите, не може тако да говори, ово су речи за усташки сабор, а не за српски парламент“, рекла је она обраћајући се председавајућем.

        За реплику се јавио и посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић који је рекао да је Живковић релативизовао бомбардовање реченицом да је Србија бомбардована зато што је имала ненормалну власт.

        „То ни Хашим Тачи ни Фрањо Туђман не би рекли, како вас није срамота да тако нешто изјавите“, казао је Ђукановић, на шта је реплицирао Живковић оцењујући да му патриотизам неће мерити „неко ко се крио и од своје сенке“.

Категорије: 

Коментари