Владајуће странке: Зоран Пашалић бољи од Саше Јанковића, а и сваки други кандидат би био бољи

ОПОЗИЦИЈА ЛИСТОМ ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНОГ КАНДИДАТА ЗА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА

  • Шеф посланичке групе Двери Бошко ОБРАДОВИЋ оценио је да ће Зоран Пашалић који је предложен за омбудсмана, у ствари бити заштитник Српске напредне странке (СНС) а не грађана Србије
  • Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке Владимир ОРЛИЋ изјавио је да би нови заштитник грађана требало да ради све потпуно другачије од бившег омбудсмана Саше Јанковића, а пре свега да ту функцију не користи у политичке сврхе. И нагласио: „Ми нисмо дали предлог да тај господин (Зоран Пашалић) буде изабран за студента генерације већ за заштитника грађана“

        ОПОЗИЦИОНЕ странке у Скупштини Србије истакле су данас да неће подржати предлог владајуће коалиције да председник Прекршајно-апелационог суда Зоран Пашалић буде нови Заштитник грађана, док из владајуће Српске напредне странке (СНС) поручују да је сваки кандидат бољи од бившег, Саше Јанковића.

        Председник Покрета Доста је Било Саша Радуловић рекао да неће подржати предлог да Зоран Пашалић буде нови Заштитник грађана због тога што није представио свој план.

        „Ми не знамо шта ће он радити“, рекао је Радуловић новинарима у Скупштини Србије и навео да би сваки кандидат за јавну функцију требало да грађанима и посланицима представи своје планове, што, како је истакао, Пашалић није урадио.

        Радуловић је критиковао рад парламента и председнице Скупштине Маје Гојковић која, како је навео, не даје одговоре на постављена питања и ускраћује прилику посланицима да добију неке важне информације.

        „Избор Заштитника грађана је фарса уз покушај да се спречи било какво постављање питања кандидату и намере да се представи његов програм“, оценио је Радуловић.

        Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да ако ни због чега другог, онда због дужине студирања, Пашалић не би требало да буде Заштитник грађана.

        Он је оценио да би дужина студирања требало да буде „елиминациони фактор“, а кандидата за Заштитника грађана назвао је „прелетачевићем“ алудирајући на његов прелазак из скупштине Фудбалског клуба (ФК) Црвена звезда, у скупштину ФК Партизан.

        Живковић је рекао да не може да подржи ни предложене кандидате за чланове Агенције за борбу против корупције али да његову подршку имају кандидати за чланове Фискалног савета пошто су, како је истакао, добро радили посао и обављали своју функцију.

        „Александар Вучић није смео да их смени само због своје сервилности према некима са Запада“, рекао је лидер Нове странке.

        Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић оценио је да ће Зоран Пашалић који је предложен за омбудсмана, у ствари бити заштитник Српске напредне странке (СНС) а не грађана Србије и истакао да његова биографија указује да је недостојан функције.

        „Ако њега предлаже СНС, онда он има одређене обавезе према њима. Зар ико у Србији мисли да њега постављају да буде прави заштитник грађана, па неће нико да верује у те бајке. Наравно да га постављају да не би радио свој посао и да би био заштитник СНС, а не грађана Србије“, рекао је Обрадовић.

        Посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић рекао је да ће подржати избор Пашалића, оценивши да је сваки кандидат бољи од Саше Јанковића који је, како је навео, био „заштитник самога себе и више водио рачуна о свом псу него о правима грађана“.

Марјан Ристичевић

        Ристичевић је додао да је Јанковић наступао политички и да није заступао интересе грађана пред органима управе што је требало да буде његов посао.

        „Нови Заштитник грађана треба да ради све оно што Саша Јанковић није радио и да не ради све оно што он јесте“, истакао је он.

        Посланици опозиционе Демократске странке (ДС) и Нове странке критиковали су предлог да председник Прекршајно-апелационог суда Зоран Пашалић буде изабран за Заштитника грађана наводећи да не испуњава потребне критеријуме и да је вероватније да ће штитити власт а не грађане.

        Посланица Нове странке Мариника Тепић тражила је да се повуче предлог да Пашалић буде нови омбудсман, као и да је потребно предложити неког ко ће бити „по мери грађана, а не Српске напредне странке (СНС) и његових коалиционих партнера“.

        Према њеним речима, Пашалићева биографија, на осам страна, показује бројне мањкавости и да се „плаши шта још у тој биографији не пише“.

        Тепић је навела и да је проблем што Пашалић у својој каријери није имао додира са људским правима, а критиковала је што и је седео у скупштини спортских клубова са навијачима који се терете за многе прекршаје.

        Жика Гојковић из посланичког клуба СНС негодовао је због критика Маринике Тепић и казао да је она неравномерно делила новац када је била покрајински секретар и „закидала“ тамо где не треба, а да сада у парламенту седи и говори о моралу и држи предавања.

        „Као посланик, сматрам дужним да кажем да је доста да они који су били неморални говоре о моралу“, рекао је Гојковић.

        Посланица ДС Маја Виденовић рекла је да је смисао институције да штити права грађана, да их брани од лоше власти, а у најави имамо да ће то бити заштитник који ће бранити власт од грађана.

        Она је казала да је незапамћена брутална кампања против бившег омбудсмана Саше Јанковића и показатељ како ће проћи свако ко радећи свој посао „стане на пут једној странци и једном човеку“.

        „Пашалић има простор да нас увери у то да његова спремност да буде кандидат показује невероватну храброст и бескомпромисност да пролази кроз све ствари са којима се суочавао и његов претходник“, рекла је Виденовић говорећи пре тога о случају Савамала, штрајковима грађана и угроженој слободи изражавања.

        Посланик Покрета социјалиста (ПС) Ђорђе Комленски бранио је Пашалића наводећи да је његова каријера као градског судије за прекршаје почела 2003. године за време претходне власти и да је напредовање до старешине суда 2008. покривено његовим резултатима рада.

        „Очигледно је да чак ни 2009. када су где су могли избацили судије нису могли Пашалића да помере са места, јер једноставно његови резултати су били такви да нису имали храбрости да то ураде. Нигде се није огрешио“, оценио је Комленски.

Мариника Тепић

        Он је истакао да Пашалић није „политички обојен“ ни на који начин и да се може очекивати да функцију заштитника неће претворити у „политички бастион“ и злоупотребљавати је.

        Посланици владајућих странака најавили су да ће подржати предложеног кандидата за заштитника грађана Зорана Пашалића и одбацили критике опозиције на његов рачун, оцењујући да ће он професионално и у складу са законом обављати свој посао.

        Заменик шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић рекао да ће подржати предлоге и да очекују да ће значајно побољшати ефикасност рада те институције да ће штити права грађана и доследно примењивати закон.

        Он је у скупштини током расправе казао да не очекује да се Пашалић као претходни омбудсман Саша Јанковић бави политиком.

        За Заштитника грађана скупштински Одбор за уставна питања и законодавство предложио је председника Прекршајно-апелационог суда Зорана Пашалића, који је кандидат владајућих посланичких група.

        Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је да би нови заштитник грађана требало да ради све потпуно другачије од бившег омбудсмана Саше Јанковића, а пре свега да ту функцију не користи у политичке сврхе.

        „Ми нисмо дали предлог да тај господин (Зоран Пашалић) буде изабран за студента генерације већ за заштитника грађана“, казао је Орлић новинарима, одговарајући на критике опозиције због Пашалићеве дужине студирања и лоше просечне оцене на студијама.

        Председник Србије Александар Вучић предложио је за члана одбора Агенције за борбу против корупције доцента на Правном факултету у Београду Милоша Станковића, Врховни касациони суд предложио је судију Слободана Газиводу а Државна ревизорска институција је предложила Јелену Станковић.

        Социјално-економски савет за члана Одбора Агенције за борбу против корупције предложио је Ивана Ковачевића, а заједно Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије предложили су Живојина Ракочевића.

        Председник Србије Александар Вучић предложио је да председник Фискалног савета поново буде Павле Петровић.

        Министар финансија Душан Вујовић предложио је Николу Алтипармаркова за члана савета, а гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је предложила Владимира Вучковића.

        И Вучковић и Алтипармаков су и досад били чланови Фискалног савета.

        Бета

Категорије: 

Коментари