У Народној скупштини се отворило питање: постају ли деца робови и - чији?

ПОСЛАНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ ТВРДИЛИ ДА ЋЕ ИХ РОБОВИМА И ЈЕФТИНОМ РАДНОМ СНАГОМ УЧИНИТИ ШКОЛСКА РЕФОРМА

  • Изнервирана председница Скупштине Маја ГОЈКОВИЋ: „Презирем све то што сам чула, зато што је цинично, тенденциозно и малициозно… Не могу више да слушам како београдска елита чита некоме лекцију. Морбидно је окривити министра (просвете Младена Шарчевића) да он овим законима одређује да деца буду нечији робови“

        ПРЕДСЕДНИЦА Скупштине Србије Маја Гојковић је данас прекинула вођење седнице и јавила се за реч, јер како је рекла више није могла да слуша посланике опозиције који су о дуалном образовању и будућности деце говорили „тенденциозно, малициозно и пежоративно“.

        „Презирем све то што сам чула, зато што је цинично, тенденциозно и малициозно", рекла је Гојковић из посланичке клупе, док је седницу водио потпредседник Скупштине Владимир Маринковић (Социјалдемократска партија Србије).

        У Скупштини је у току расправа о Предлогу закона о дуалном образовању, о изменама Закона о предшколском васпитању и образовању, изменама Закона о основном образовању и васпитању и изменама Закона о средњем образовању и васпитању, које је поднела Влада Србије.

        Маја Гојковић реаговала је на критике опозиције да се предложеним законима деца претварају у „робове и јефтину радну снагу“.

        По њеним речима, „нормално је да посланици опозиције не могу да разумеју обичан народ и жељу родитеља да дете заврши неки занат, када у парламент долазе са летовања на Малдивима, у скупим оделима и сатовима“.

        „Не могу више да слушам да београдска елита чита некоме лекцију. Морбидно је окривити министра (просвете Младена Шарчевића) да он овим законима одређује да деца буду нечији робови“, рекла је Гојковић.

        Она је рекла да су посланици опозиције, у време када су били на власти, „упропастили будућност деце“ и родитеља.

        „Њима је то све за потцењивање, кажу да режим припрема децу за робове, а нико није хтео да се погледа у огледало колико је фабрика затворено 2000. године, колико је радника отпуштено, колико је приватизација пропало тада када је радна снага била скупа“, рекла је Маја Гојковић.

        Она је изјавила да њу није срамота што је завршила усмерено средњошколско образовање и додала да су реформом претходне власти деца постајала „менаџери за све и свашта“ и упитала где она сада раде и колике су им плате.

        „Грађани Србије не треба да се плаше будућности за своју децу, јер ће деца научити да раде, исто као што смо и ми раније. Министре, имате нашу пуну подршку и жао ми је што морате овде да седите јер немате о чему суштински да расправљате“, рекла је Маја Гојковић обраћајући се Шарчевићу.

        Она је затражила од председавајућег да опомене посланике да је не фотографишу јер је то у Скупштини забрањено.

        После њеног излагања, посланици опозиције су тврдили да је повређен Пословник и питали председавајућег Маринковића зашто није реаговао на увреде које им је упутила Маја Гојковић, а он им је одговорио да су њене речи биле „нормалне и прихватљиве“.

        „Нарушено је достојанство не само овог Дома, већ и моје и мојих колега тиме што сте дозволили да изражава мржњу“, рекла је посланице Нове странке Мариника Тепић.

        Посланик Демократске странке Балша Божовић рекао је да га је „веома забавила“ дискусија Маје Гојковић.

        „Она је као прва међу једнакима у овом Дому, имала својеврсан шоу“, рекао је Божовић и додао пре но што му је искључен микрофон да постоји пресуда Врховног касационог суда из 2013. којом је Маја Гојковић окривљена да је оштетила буџет Новог Сада.

        И посланик Српске радикалне странке Небојша Шарчевић критиковао је говор Маје Гојковић.

        „Не иде да неко ко је председник Скупштине омаловажава друге посланике, не знам да ли сте чули да је једном посланику рекла да је озрачен“, рекао је Шарчевић председавајућем који је узвратио да је прво неко Маји Гојковић рекао да је „озрачена“.

        Уз законе о образовању, обједињено се расправља и о Споразуму о зајму Србије и Међународне банке за обнову и развој о пројекту инклузивног предшколског образовања, о потврђивању Конвенције о нуклеарној сигурности и о Заједничкој конвенцији о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом.

        Бета

Категорије: 

Коментари