Стевандић: Влада и Скупштина Српске треба да се позабаве акцијом „Ушће“

УЗБУРКАВАЈУ СЕ СТРАСТИ ПОВОДОМ ОТКРИВАЊА ДОКУМЕНТА О ПРИСЛУШКИВАЊУ ЗВАНИЧНИКА СРБИЈЕ

Ненад Стевандић

        ПОТПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић изјавио је да је у његов кабинет 16. децембра стигла пошиљка са ознаком „Тајно“, с документом о налогу Обавештајно-безбедносне службе (ОБА) БиХ за прислушкивање званичника Србије.

        ОБА, по том документу који је објавила Радио-телевизија РС (РТ РС), спроводи акцију „Ушће“, у оквиру које прислушкује и званичнике из Србије.

        Стевандић је рекао новинарима да је тај документ упутио на адресе свих званичника у РС и српским представницима у заједничким институцијама БиХ, тражећи да се „утврди о чему се ради, и да ли је било злоупотребе“.

        Он је казао да се тај документ „мора анализирати на седници Народне скупштине РС и Владе РС“ и да „неко из ОБА треба да сноси одговорност“.

        Сарајевски „Дневни аваз“ објавио је да тај документ који је објавила и РТ РС, нису потписали директор ОБА Осман Мехмедагић и још неки високи званичници те тајне службе БИХ.

        У тексту се наводи да би унутар ОБА предмет истраге требало да буде питање како је документ с ознаком тајности уопште доспео у јавност.

        Такви поступци, по Кривичном закону БиХ, могу се третирати као кривично дело одавање државне тајне или шпијунаже, а запрећена казна је од једне до десет година затвора.

        Сарајевски лист наводи да се у документу говори о контраобавештајној проблематици, те да информације служби БИХ указују на „континуирани и офанзивни обавјештајни наступ више безбедносних служби Србије према грађанима и институцијама БиХ, које истовремено реализују активности које су окарактерисане као врло озбиљна претња безбједности БиХ“.

        Заменик председавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, Сафет Софтић, изјавио је да су службе БИХ „све радиле у складу са законима БИХ“.

        По његовим речима, објављивање докумената ОБА, ако се покаже да су веродостојни, недвосмислено јесте кривично дело, за шта треба установити линију одговорности.

        Бета

Категорије: 

Коментари