Скупштина Српске: Повеље Караџићу, Крајишнику и Плавшић додељене су за оно што су чинили до рата

БОШЊАЧКА ФОНДАЦИЈА ИЗ ТУЗЛЕ НАЈАВИЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

ПРОТИВ НЕДЕЉКА ЧУБРИЛОВИЋА

  • Парламент РС саопштио да је одлука о додели повеља „донета на основу заслуга које су појединци и организације имали у оснивању и раду Народне скупштине Републике Српске у протеклих 25 година“. Још је нагласио: „Подсећамо да Радован Караџић још није правоснажно осуђен. Биљана Плавшић и Момчило Крајишник су одслужили казну, а оно што је посебно желимо да нагласимо то је да нико од њих није осуђен за улогу коју су имали у оснивању Народне скупштине, за шта су им додељене повеље“
  • Скупштина РС је навела да очекује од Фондације „Истина, правда и помирење“ из Тузле да ускоро поднесе кривичне пријаве против одговорних за злочин почињен у том граду над војницима ЈНА на Брчанској малти у тренутку када су се повлачили из града

        ПОВЕЉЕ Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић, уручене поводом обележавања 25 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске, дате су им за оно што се догодило много пре избијања ратних сукоба у БиХ, а то је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, 24. октобра 1991. године, саопштила је Скупштина РС.

        Након што је Фондација „Истина, правда и помирење“ из Тузле раније данас најавила да ће поднети кривичну пријаву против председника Скупштине РС Недељка Чубриловића због доделе признања особама осуђеним за ратне злочине, парламент РС је саопштио да је одлука о додели повеља „донета на основу заслуга које су појединци и организације имали у оснивању и раду Народне скупштине Републике Српске у протеклих 25 година“.

        „Подсећамо да Радован Караџић још није правоснажно осуђен. Биљана Плавшић и Момчило Крајишник су одслужили казну, а оно што је посебно желимо да нагласимо то је да нико од њих није осуђен за улогу коју су имали у оснивању Народне скупштине, за шта су им додељене повеље“, наводи се у саопштењу.

        Одлуку о додели повеља, додаје се, донео је Одбор за обележавање, који су чинили сви досадашњи председници Народне скупштине РС, актуелни потпредседници парламента и шефова посланичких клубова, осим потпредседника Сенада Братића и шефа посланичке коалиције Домовина.

        У саопштењу се наводи да Одбор за обележавање 25 година Скупштине РС додељивањем повеља није имао намеру било кога да увреди и додаје да се осуђују сви починиоце ратних злочина, без обзира на њихову верску и националну припадност.

        „Осуђујемо и тражимо да се процесуирају и одговорни за ратни злочин над припадницима ЈНА у Тузли 15. маја 1991. године. Наглашавамо да сви у овој земљи морају једнако да одговарају за почињени ратни злочин“, наводи се у саопштењу.

        Скупштина РС наводи да се очекује од Фондација „Истина, правда и помирење“ да испуне програм наведен у свом називу и „због истине, правде и помирења ускоро поднесу кривичне пријаве против одговорних за злочин почињен у граду у којем је и њихово седиште, у Тузли, над војницима ЈНА на Брчанској малти у тренутку када су се повлачили из града“.

        Фондација „Истина, правда и помирење“ из Тузле најавила је да ће поднети кривичну пријаву против Чубриловића због доделе признања Караџићу, Крајишнику и Плавшићевој, наводећи да је додељивањем признања особама осуђеним за ратне злочине одата захвалност „за убиства, прогоне, силовања и уништење дела бошњачке, муслиманске заједнице у Сребреници и околини, што су међународни правосудни органи оквалификовали као геноцид“.

        Бета

Категорије: 

Коментари