Скандал: Гојковић објавила да је „потрошено време за дискусију“, а било је остало 255 минута

ПОТОМ СВЕ СВАЛИЛА НА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА СКУПШТИНЕ СВЕТИСЛАВУ БУЛАЈИЋ, ЧАК ВИКАЛА НА ЊУ

Маја Гојковић

  • У поподневном делу расправе, шефу посланичке групе ДЈБ Саши Радуловићу је изречена мера удаљења са седнице на 20 дана, због непоштовања парламента

        У СКУПШТИНИ Србије данас је цео дан било бурно, уз изрицање опомена и рекламирање Пословника, краће паузе како би се „смириле страсти”, али и поподневном пометњом о евиденцији повучених амандмана и времену за расправу.

        У једном моменту председница парламента Маја Гојковић рекла је да је потрошено време за расправу о амандманима.

        На то је бурно негодовала опозиција, а Гојковић је викала на генералну секретарку Светиславу Булајић, пошто је доведена у заблуду због неажурираних података о повученим амандманима.

        Гојковић је рекла да је генерални секретар дужан да достави исправне податке како би парламент радио, те поручила да ако то није у стању, нека обавести Скупштину.

        Касније је, обраћајући се из посланичке клупе, Гојковић рекла да ће, ако је генерални секретар или неко из скупштинске Службе погрешио, одговарати.

        Опозиција је навела да је у електронској евиденцији е-парламента стајало да је за расправу остало још 255 минута, Гојковић је тражила евиденцију од стручне Службе, а затим је расправа настављена.

        У скупштинском холу, посланица Нове странке Мариника Тепић је донела новинарима у хол папир са евиденције е-парламента о преосталом времену расправе који је у том тренутку био 255 минута.

        Тепић је навела да је „скандал” начин на који се води седница парламента.

        Данас су у првом делу седнице опомене изречене посланицима ДС Александри Јерков и Милисаву Радојичићу.

        У поподневном делу расправе, шефу посланичке групе ДЈБ Саши Радуловићу је изречена мера удаљења са седнице на 20 дана, због непоштовања парламента.

        Скупштина Србије завршила је данас по подне тродневну расправу о амандманима на два закона из области образовања, а гласање је заказано за 17 сати.

        Скупштина треба да гласа о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и Предлогу закона о високом образовању.

        И данашња расправа о законским предлозима била је жустра, а претходних дана полемисало се о надлежности министра просвете и могућности да именује директоре школа, о предлагању чланова у Националном савету за високо образовање и чланова Управног одбора Националног акредитационог тела.

        У поподневном делу данашње расправе, посланици ДС оценили су да прихваћени амандмани на Предлог закона о високом образовању и усвајање таквог решења служи искључиво томе да они универзитети који 15 година не могу да се акредитују, добију акредитацију.

        На такве наводе Александре Јерков из ДС реаговао је посланик Бошњачке демократске заједнице Санџака и председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић.

        Он је затражио да Александри Јерков „падајући ректори и падајући њен естаблишмент омогуће да докторира за ових неколико месеци, докле буде ова транзиција од старог до новог система”.

        Тако би се, каже Зукорлић, ставила тачка на фрустрације Јерков за коју је рекао да не може да се огласи, а да се не дотакне њој омиљеног Универзитета у Новом Пазару.

        Након тога, негодовала је посланица ДС Маја Виденовић која је рекла да Зукорлић „приватним и политичким везама” покушава да акредитује универзитет који ни по каквим стандардима не био могао да буде акредитован. 

        Танјуг

Категорије: 

Коментари