Шешељ и радикали демонстративно напустили седницу скупштине

ТВРДЕ ДА ВЛАДАЈУЋА ВЕЋИНА ОНЕМОГУЋАВА ПОСТАВЉАЊЕ ОЗБИЉНИХ ПОСЛАНИЧКИХ ПИТАЊА

  • „Они треба да воде рачуна да онај ко је тренутно горе може врло брзо да се нађе доле. Како они угњетавају партије које су тренутно у скупштини у мањини, може то и њима лако да се то врати као бумеранг“

        ПОСЛАНИЦИ Српске радикалне странке (СРС) у Скупштини Србије напустили су данашњу седницу незадовољни што им је, како је рекао председник СРС Војислав Шешељ, ускраћено право да поставе питања министрима Владе Србије.

        Шешељ је новинарима у Скупштини Србије рекао да су посланици радикала напустили седницу због „крајње некоректног понашања владајуће већине и председавајућег“ .

        „Још нисмо донели пословник у овом сазиву Народне скупштине, владајућа већина се позива на стари Пословник а онда га накарадно тумачи. Ни по старом Пословнику они не могу да раде ово што су урадили“, казао је лидер радикала.

        Он је подсетио да се према Пословнику, посланичка питања у току редовног заседања постављају сваког четвртка у месецу, а да се у мандату садашњег сазива то десило само у октобру 2016. и октобру 2017. године.

        „Онда су увели правило да предност у редоследу имају посланици који немају посланичке групе и са најмањим посланичким групама. Тако је било у октобру 2016. и октобру 2017. године и то се оконча после шест до девет питања па веће опозиционе странке немају шанси да дођу на ред“, навео је Шешељ.

        По његовим речима, министри у Влади Србије не желе да чују озбиљна посланичка питања већ се „такмиче ко ће дати опширнији одговор на бенигна питања“.

        „Уместо да редослед важи за цели сазив и да почну од најмањих посланичких група па да иду редом до осталих, они сваки пут почињу испочетка. Једно питање у просеку са одговорима министара траје око 40 минута а да заправо ништа ни о чему нисмо чули“, казао је председник СРС.

        Шешељ је навео и да је поступак посланика СРС „још једно упозорење владајућој већини да може како хоће али да не може још дуго како хоће“.

        „Они треба да воде рачуна да онај ко је тренутно горе може врло брзо да се нађе доле. Како они угњетавају партије које су тренутно у скупштини у мањини, може то и њима лако да се то врати као бумеранг“, казао је Шешељ.

        Наводећи да су током данашње седнице посланици Муамер Зукорлић и Зоран Живковић већ два пута говорили, Шешељ је оценио да „нема шанси да радикали до краја мандата икада говоре“.

        „Неки су ми рекли да сам пре два-три дана требало да напустим посланичку групу и да се пријавим као самостални посланик па бих одмах дошао на ред“, додао је лидер радикала.

        Бета

Категорије: 

Коментари