Радуловић: У каквој су вези Вучић и компанија из Лондона која је платила Ђулијанију да му помогне?

ПАРЕЗАНОВИЋ: ПРАВИ СЕ ФАМА ДА ЈЕ СНС КРИВА И АКО НЕКО ПОГИНЕ - ХОЋЕ ЛИ УНС, НУНС И РЕМ РЕАГОВАТИ?

Саша Радуловић

  • Посланик ДС Зоран Ћирић рекао у Скупштини Србије приликом постављања посланичких питања да је премијер на конференцији о 100 дана владе говорио о насиљу у парламенту и припремању крвопролића на улицама и упитао га - ко припрема такав монструозан сценарио: „Зашто у Скупштини нисмо обавештени о томе? И зашто се и поред свих безбедносних изазова не сазива Одбор за безбедност?“
  • Посланик Двери Бошко Обрадовић рекао да тражи одговор од надлежних институција, МУП-а и Министарства правде о пословању компанија Марјана Ристичевића и указао да су Ристичевић компани и Сељак зека компани под стечајем и да имају низ пријава за утају пореза. Запитао је - докле су стигли поступци у тим случајевима?

        СЕДНИЦА Скупштине Србије настављена је данас постављањем посланичких питања, а посланике опозиције је највише занимало када ће бити донет закон о завршном рачуну буџета за 2015. годину, када ће бити одржан Колегијум шефова посланичких група због догађаја у парламенту, док је посланике владајуће СНС највише занимало да ли ће НУНС, УНС и РЕМ реаговати због напада на ту странку.

        Посланик СРС Војислав Шешељ поставио је питање министру финансија зашто није поднет закон о завршном рачуну буџета за 2015. године и додао да ти закони нису усвајани од 2002. године, као и да буџет за наредну годину не би требало усвојити док се не усвоји завршни рачун за 2015.

        Он је казао да тек када се донесе завршни рачун може да се оцени да ли су поштоване буџетске ставке, колико су добијали буџетски корисници, да ли је било суфицита или дефицита.

        „Ако се следеће године не донесе закон о завршном рачуну слушали смо празне приче да је било суфицита у буџету“, навео је Шешељ.

        Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је да Влада трећи пут обележава 100 дана рада и да од резултата у борби против корупције постоји само пораст корупције и криминала.

        Према његовим речима, ни борба против сиромаштва не даје резултате јер у Србији има 620.000 сиромашних становника.

        „Ми смо једина земља у свету где се смањује незапосленост, али се не повећава број запослених“, навео је Алексић и додао да то што премијер добро оцењује рад владе очито сведочи о томе да он добија погрешне извештаје.

        Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић навео је да је некадашњи градоначелник Њујорка Рудолф Ђулијани, који је учествовао у кампањи Александра Вучића за градоначелника, у интервјуу за CNN рекао да је његов боравак тада финансирала једна лондонска компанија и поставио питање какве везе садашњи премијер Србије има са том лондонском компанијом и зашто би нека компанија плаћала да Ђулијани учествује у Вучићевој кампањи.

        Он је указао да се у петак десило вербално насиље над посланицима покрета Доста је било и да је председавајући давао пет пута реч посланицима већине и да су зато посланици ДЈБ кренули да изађу из сале, али да су спречени да изађу из сале.

        Радуловић је поводом коментара Александра Вучића о тим догађајима питао премијера да ли може да каже један доказ да је неки посланик ДЈБ неког пљувао и некоме вређао мајку.

        Он је подсетио председницу Скупштину Мају Гојковић да је увођење реда у парламенту врло једноставно и да се све налази у Пословнику.

        Према његовим речима, председница Скупштине дозвољава да посланици СНС вређају посланике ДЈБ.

        Посланик СНС Марко Парезановић је поставио питање за НУНС, УНС и Регулаторном тело за електронске медије (РЕМ) да ли ће реаговати јер се ствара атмосфера да СНС отима новац бебама, да је крива ако неко погине.

        Он је рекао да је посланик Маријан Ристичевић направио грешку и да је показао да је спреман да своју грешку прихвати, али да се кампања против СНС и даље води.

        Посланик ДС Зоран Ћирић рекао је да је премијер на конференцији о 100 дана владе говорио о насиљу у парламенту и припремању крвопролића на улицама и питао премијера ко припрема такав монструозан сценарио.

        „Зашто у Скупштини нисмо обавештени о томе. И зашто се и поред свих безбедносних изазова не сазива Одбор за безбедност?“, казао је он.

        Ћирић је питао председницу парламента зашто није одговорила на његов захтев да се закаже колегијум шефова посланичких група.

        Он је данас поновио тај захтев и додао да је недопустиво то што се десило на последњој седници, као и искључење посланика ДС Балше Божовића.

        „Ја вас позивам да још једном закажете колегијум да бисмо цивилизовали седнице Скупштине. На вама је та одговорност“, казао је он.

        Маја Гојковић је рекла да покушава да закаже колегијум на коме би били шефови свих посланичких група и да не жели да буду присутни некакви заменици, али да неће да заказује колегијум на коме би се осудило понашање једног посланика, односно појединца.

        Према њој, то није начин да се нађе решење за побољшање даљег рада парламента. Она је казала да иако је размишљала пет дана и даље размишља о догађајима у Скупштини.

        Борисав Ковачевић из ПУПС питао је када ће бити усвојен кодекс понашања посланика?

        Посланик Двери Бошко Обрадовић рекао је да тражи одговор од надлежних институција, МУП-а и Министарства правде о пословању компанија Марјана Ристичевића.

        Обрадовић је казао да су Ристичевић компани и Сељак зека компани под стечајем и имају низ пријава за утају пореза и запитао докле су стигли поступци у тим случајевима.

        Посланици Скупштине Србије наставили су потом расправу о амандманима на четири закона из области казнене политике.

        На дневном реду су амандмани на законе о спречавању насиља у породици, о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, затим о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, али и о изменама Кривичног законика.

        Седница је у петак прекинута због бурних дискусија и атмосфере која је била на ивици инцидента, након што је председница Скупштине Маја Гојковић изрекла низ опомена и меру удаљења са седнице за више посланика из опозиционих Демократске странке и Покрета Доста је било.

        Маја Гојковић је тада изјавила да ће до уторка „добро размислити“ о овом сазиву парламента.

        Бета

Категорије: 

Коментари