Прозападна опозиција „гура“ у Скупштини Србије латиницу

ШАРЧЕВИЋ: ИНТЕНЦИЈА ЈЕ ДА СЕ САЧУВА ЋИРИЛИЦА - НАСТАВНИЦИ ЋЕ ЧАСОВЕ УПИСИВАТИ ЋИРИЛИЦОМ

   Мариника Тепић

  • Самостална посланица Мариника ТЕПИЋ: Изостављање латиничног српског писма супротно је плану и програму. Оба српска писма треба да буду изједначена у члану овог закона. Потпуно је погрешна перцепција да је српско писмо ћирилица. Нико се не одриче ћириличног писма, него се предлаже увођење и латиничног српског писма

        ПОСЛАНИЦИ дела опозиције затражили су данас у наставку расправе Скупштине Србије о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања, да се у настави, поред ћириличног писма, „препозна и латинично српско писмо“.

        Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да се не слаже са амандманом дела опозиције, јер сматра да нестаје ћирилица, а не латиница.

        Он је рекао да му је драго да се владајућа странка после шест година сетила да заштити ћирилицу.

        „Апсолутно смо против шизофреније и неговања два писма“, казао је Обрадовић.

        Посланик Демократске странке Балша Божовић рекао је да српски језик има два писма која су равноправна и да је регулисана и службена и јавна употреба писма.

        „Очигледна је интенција да се само ћирилично писмо сачува“, казао је он.

        Министар просвете Младен Шарчевић казао је да је интенција да се више користи ћирилица, како би се сачувала и објаснио да ће наставник час уписивати на ћирилици.

        Самостална посланица Мариника Тепић је оценила да је изостављање латиничног српског писма супротно плану и програму.

        „Оба српска писма треба да буду изједначена у члану овог закона. Потпуно је погрешна перцепција да је српско писмо ћирилица“, казала је она.

        Тепић је указала да се нико не одриче ћириличног писма, него се предлаже увођење и латиничног српског писма.

        Посланик Српске напредне странке (СНС) Марко Атлагић је казао да је шокиран и да је, по Уставу, у употреби српски језик и ћирилично писмо и да се настава обавља на том писму“.

        Бета

Категорије: 

Коментари