Посланица ДС Јерков назвала Шешеља „ратним злочинцем“ и позвала га да јој разбије њушку

ТРАЖИЛА ОД МАЈЕ ГОЈКОВИЋ ДА СЕ ЛИДЕРУ РАДИКАЛА ОДУЗМЕ ПОСЛАНИЧКИ МАНДАТ

  • Пошто јој је док је говорила добацивао шеф посланичке групе СНС и председник Административног одбора Александар Мартиновић она га је „замолила“ да „симпатије“ према Шешељу сачува за време када се можда врати у странку код њега и да јој не добацује
  • У одбрану Шешеља потом је стао и посланик владајуће Народне сељачке странке Маријан Ристичевић који је рекао да се мора објаснити Јерков разлика између осуђеног и осуђиваног и казао да је Шешељ осуђиван и да је издржао изречену казну. Он је затражио и да му се достави списак 25 убијених Хрвата, колико је недавно устврдио посланик ДС-а Томислав Жигманов, и да му се доставе информације да ли се то десило или не
  • Посланик СРС Немања ШАРОВИЋ: У Србији није било ратних сукоба па да не може бити ни ратних злочина, па пресуду Хашког трибунала којом је Шешељ осуђен на десет година затвора можете окачити мачку о реп. Ако вам се не седи у Скупштини - не морате седети и онако ништа паметно не можемо чути од вас

        ПОСЛАНИЦА Демократске странке (ДС) Александра Јерков питала је данас на седници Скупштине Србије када ће лидеру радикала Војиславу Шешељу, који је пред Хашким трибуналом осуђен за ратни злочин, бити одузет мандат, што је наишло на реаговање радикала и добацивања, па је и одређена пауза од 15 минута како би се „страсти смириле“.

        Она је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић питала када ће бити примењен члан 88. Закона о избору народних посланика, у коме се наводи да посланику престаје мандат пре времена ако је судском одлуком осуђен на казну затвора у трајању најмање од шест месеци.

        „Ратни злочинац Војислав Шешељ је прошле среде правоснажном судском одлуком осуђен казном затвора од 10 година. Том човеку није место у Скупштини. Срамота је да осуђени ратни злочинац представља грађане Србије, а да не причам како је то за оне људе који су били жртве његове политике“, рекла је Јерков.

        Она је казала и да зна да СНС његове злочине „не доживљава страшно озбиљним“, та да су га они и подржавали док је чинио те злочине и додала да је негирање ратних злочина „само по себи проблематично“.

        Пошто јој је док је говорила добацивао шеф посланичке групе СНС и председник Административног одбора Александар Мартиновић она га је „замолила“ да „симпатије“ према Шешељу сачува за време када се можда врати у странку код њега и да јој сада не добацује.

        Она је питала и да ли ће бити заштићени посланици ДС којима је Шешељ претио и осврнула се на наводе Шешеља да ће „разбити њушке“ сваком ко каже да је ратни злочинац.

        „Ми из ДС кажемо да је ратни злочинац и ево може да крене од мене да почне“, рекла је Јерков, а у сали су били посланици СРС, али не и лидер радикала који је отишао убрзо пошто је на почетку рада говорио на седници.

        Председавајући седницом Ђорђе Милићевић рекао је Јерков да треба да поштује достојанство свих и напоменуо да то ко ће седети у скупштини „не одлучујете ви, већ грађани на изборима“.

        У одбрану Шешеља потом је стао и посланик владајуће Народне сељачке странке Маријан Ристичевић који је рекао да се мора објаснити Јерков разлика између осуђеног и осуђиваног и казао да је Шешељ осуђиван и да је издржао изречену казну.

        Он је затражио и да му се достави списак 25 убијених Хрвата, колико је недавно устврдио посланик ДС-а Томислав Жигманов, и да му се доставе информације да ли се то десило или не.

        Посланик СРС Немања Шаровић рекао је Јерков да у Србији није било ратних сукоба па да не може бити ни ратних злочина и да пресуду Хашког трибунала којом је Шешељ осуђен на десет година затвора може „окачити мачку о реп“.

        „Ако вам се не седи у Скупштини - не морате седети и онако ништа паметно не можемо чути од вас. За разлику од вас, СРС је изашао самостално на изборе и народ је знао за лажну оптужницу против Шешеља и добили смо поверење од грађана. Све што се приписује Војиславу Шешељу и СРС као злочин нас чини поносним. Нити ту има злочина нити је било ко протеран, нити је било ко убијен, све лажете“, истакао је Шаровић.

        Потом је посланик ДС Радослав Милојичић рекао „да је среће да Шешељ никада није ни ушао у политику“, те да он и Социјалистичка партија Србије нису били на власти не бисмо имали ратове, бомбардовања, ни жртве.

        Потом је дошло до жамора у сали и добацивања, а председница парламента Маја Гојковић, која је тада преузела председавање седницом, одредила је паузу од 15 минута.

        После паузе седница је настављена расправом о амандманима на Предлог закона о планском систему Србије.

ДС: Радикали у скупштинској сали окружили Јерков и претили јој

        Шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) Горан Ћирић изјавио је данас да су посланици радикала данас у скупштинској сали на најбруталнији начин и уз физичке претње вређали посланицу ДС-а Александру Јерков.

        Ћирић је новинарима у парламенту рекао да су претње уследиле пошто је Јерков питала да ли ће Административни одбор и Скупштина одузети мандат лидеру радикала Војиславу Шешељу, јер је осуђен пред Хашким трибуналом за ратни злочин, да је после тога уследио низ увреда, и да су је пошто је остала сама у сали без колега из ДС-а окружили и претили.

        „Окружили су је, сели око ње и најбруталније вређали и претили да ће јој разбити њушку и да треба да пази шта ће да ради наредних дана“, рекао је Ћирић.

        Он је позвао председницу Скупштине Мају Гојковић и надлежне институције да јавно пред Скупштином кажу свој став о претњама упућеним Александри Јерков, али и да изнесу став и о претњама Шешеља пре тога упућене посланику ДС-а Томиславу Жигманову и лидеру Лиге социјалдемократа Војводине Ненаду Чанку.

        Бета

Категорије: 

Коментари