Опозиција тврди да је сазвала административни одбор Скупштине и отворила расправу о смени Мартиновића

СЕДНИЦУ ЗАКАЗАО НЕНАД КОНСТАНТИНОВИЋ НА ЗАХТЕВ ТРЕЋИНЕ ЧЛАНОВА ОДБОРА И ЊИХОВИХ ЗАМЕНИКА

  • Ненад КОНСТАНТИНОВИЋ: Александар Мартиновић је грубо прекршио пословник и закон, када у четвртак на седници одбора није дозволио члановима одбора да говоре: „Српска напредна странка урадила је све да се посланици ућуткају и да им се забрани да уђу у салу у скупштини. Они не поштују друго мишљење“

        АДМИНИСТРАТИВНИ одбор Скупштине Србије данас је на седници, коју је заказао заменик председника Одбора Ненад Константиновић на захтев трећине чланова и заменика чланова Одбора, разматрао предлог о смени председника одбора Александра Мартиновића због кршења пословника и закона.

        Константиновић је рекао је да је Мартиновић грубо прекршио пословник и закон, када у четвртак на седници одбора није дозволио члановима одбора да говоре.

        „Српска напредна странка урадила је све да се посланици ућуткају и да им се забрани да уђу у салу у скупштини. Они не поштују друго мишљење“, рекао је Константиновић.

        Према његовим речима, данашња седница заказана је у складу са пословником и захтев да седница буде одржана потписало је шест чланова одбора, односно њихових заменика.

        Он је рекао да нема кворума за гласање, али да има за расправу.

        Захтев да седница буде одржана упућен је у петак и седница је заказана у најкраћем року, јер Александар Мартиновић није хтео да закаже седницу одбора, а ни председница парламента Маја Гојковић.

        Чланови одбора најавили су наставак седнице на којој ће се гласати о смењивању Мартиновића.

        Сала у којој је требало да буде одржана седница била је закључана због чега су Константиновић и остали чланови одбора у пратњи новинара отишли код генералног секретара Скупштине по кључ.

        Обезбеђење прво није хтело да пусти чланове одбора Немању Шаровића и Милорада Мирчића, уз образложење да је потребно да провере да ли је њихов долазак најављен. Чланови одбора су потом добили кључ.

Орлић: То је велики трагични перформанс заснован на несагледивој мржњи према Вучићу

ПОСЛАНИК СНС ТВРДИ ДА ОПОЗИЦИЈА ФОРМИРА НОВИ ДОС - УЗ УЧЕШЋЕ РАДИКАЛА И ДВЕРИ

  • Владимир ОРЛИЋ: У Србији је све могуће, али нисам могао ни да замислим да део новог ДОС буде СРС. Вероватно је да ће убрзо изаћи и са именом заједничког кандидата, само око детаља још нису успели да се договоре“
  • Посланик СПС-а Неђо ЈОВАНОВИЋ: „Оно што опозиција покушава у континуитету јесте да се преко покушаја дестабилизације парламента изврши покушај дестабилизације Владе Србије“

        ПОСЛАНИК Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић изјавио је да данас није било седнице Административног одбора, већ да је то заправо била „једна велика конференција за штампу и велики трагични перформанс“ опозиције.

        Орлић је новинарима у Скупштини Србије рекао да су „супротно одредби Пословника“ захтев за сазивање седнице одбора упутили и заменици чланова одбора.

        „Заменик члана одбора мења члана одбора на седници одбора. Чак ако бисмо инсистирали на формалностима, никада заменик члана одбора не би могао да учествује на седници без да члан одбора не обавести председника одбора. Зна се на шта се односи функција члана одбора. Она се односи на саму седницу“, казао је он.

        Орлић је рекао да је још у петак председник Административног одбора изразио спремност у допису који им је послао да се седница одржи чим захтев доставе у складу са Пословником.

        „Изгледа да су два члана одбора (Војислав Шешељ и Бојан Пајтић) имала одређене резерве и нису хтела ставе свој потпис“, навео је Орлић.

        Он је новинарима рекао да су представници опозиције „играјући“ се Административног одбора и расправљајући о смени председника одбора данас озваничили стварање новог ДОС-а.

        „СРС, ДС, странка Бориса Тадића, ДЈБ, ЛСВ и несрећни Бошко Обрадовић су тиме потврдили оно што ми тврдимо и оно на шта је упозоравао председник Владе Александар Вучић уочи парламентарних избора ове године - да ће се међусобно удружити сви они на једној заједничкој платформи која се своди на искључиво једну једину ствар - несагледиву мржњу, антагонизам према Александру Вучићу и СНС“, рекао је Орлић.

        Он је рекао да „није лоше да јавност види да се сложе и да најаве заједничко деловање за потребе избора“ наредне године.

        Како је додао, у Србији је све могуће, али није могао ни да замисли да део новог ДОС буде СРС.

        „Вероватно је да ће убрзо изаћи и са именом заједничког кандидата, само око детаља још нису успели да се договоре“, казао је Орлић.

        Социјалистичка партија Србије (СПС) и посланички клуб те странке данашњу наводну седницу Административног одбора посматра као перформанс којем опозиција прибегава како би развијала председничку кампању која још није почела, рекао је посланик СПС-а Неђо Јовановић.

        „Оно што опозиција покушава у континуитету јесте да се преко покушаја дестабилизације парламента изврши покушај дестабилизације Владе Србије“, рекао је Јовановић новинарима у Скупштини Србије.

        Јовановић је рекао да ће СПС као и до сада бити одговорна и да ће посвећено радити на побољшању законских аката који су пред парламентом.

        Бета

Категорије: 

Коментари