Опозиција физички блокирала рад Скупштине Српске, Цвијановић оценила да је то „лакрдија“

ПРЕМИЈЕРКА РС: СИТУАЦИЈА НИЈЕ КАТАСТРОФАЛНА, ЧАК НИ БЛИЗУ ОНАКВА КАО ШТО ТВРДИ ОПОЗИЦИЈА

  • Драган ЧАВИЋ: Физички ћемо спречити даље одржавање седница Народне скупштине, све док на дневни ред не буде стављен извештај ревизора. Нећемо дозволити рад Народне скупштине, јер више немамо ни једног демократског парламентарног инструмента да зауставимо безакоње

        ПОСЛАНИЦИ опозиционих странка у Народној скупштини Републике Српске физички су вечерас блокирали рад парламента, захтевајући да владајућа већина почне да поштује законе, Пословник о раду, и тражећи расправу о извештају Главне службе за ревизију РС.

        Опозициони посланици су напустили скупштинске клупе и распоредили се око места где седи скупштинско руководство, а седница је прекинута.

        Представници опозиционих странака СДС-а, ПДП-а и НДП-а рекли су новинарима да су исцрпли све парламентарне облике борбе, али да владајућа већина игнорише све ставове опозиције, негирајући Пословник о раду парламента, одлуке закона, али и законе и Устав.

        Жестока расправа између опозиције и премијерке РС Жељке Цвијановић је почела пошто је скупштински Одбор за финансије затражио скидање с дневног реда Консолидованог извјештаја о извршењу буџета РС за 2016. године, који је урадила Главна служба за ревизију РС.

        Представници владајуће већине тврде да је за такву одлуку Одбора гласала већина чланова и да опозиционари нису дошли на седницу, и то без образложења.

        Из опозиције тврде да је о ревизорском извештају, у којем је исказано 130 милиона конвертибилних марака већи дефицит од оног што тврди Влада РС, требало да се изјасни и скупштински Одбор за ревизију, те да Одбор за финансије није надлежан.

        Главни ревизор РС Душко Шњегота поднео је оставку на ту функцију пошто је то од њега затражио председник РС Милорад Додик, образлажући оставку као „лични, морални и професионални потез“.

        Представници опозиције одржали су конференцију за новинаре у холу НС РС на којој су објаснили свој поступак.

        „Ми смо морали да донесемо одлуку да блокирамо рад Народне скупштине. Физички ћемо спречити даље одржавање седница Народне скупштине, све док на дневни ред не буде стављен извештај ревизора. Нећемо дозволити рад Народне скупштине, јер више немамо ни једног демократског парламентарног инструмента да зауставимо безакоње. Не можемо да прихватимо да је Народна скупштина пре две године донела одлуке које нису објављене у Службеном гласнику, а неки људи себи узимају на право да спрече да одлуке буду објављене”, рекао је Драган Чавић, посланик НДП-а у Народној скупштини РС.

        „Ово је одговор на насиље које годинама трпимо. Ми смо исцрпили све своје могућности“, навео је Вукота Говедарица, посланик СДС-а.

        Премијерка Цвијановић поводом свега што се издогађало, рекла је:

        „Поступци опозиције личе на лакрдију. Није тачно да Влада не поштује Народну скупштину. Ситуација у РС није катастрофална, чак ни приближно онаква каквом је описује опозиција“.

Категорије: 

Коментари