Одбор за Космет одбацио свих 14 амандмана

СЕДНИЦИ ОВОГ СКУПШТИНСКОГ ТЕЛА

НИСУ ПРИСУСТВОВАЛИ ПОСЛАНИЦИ ДСС И ДС

        ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије и даље расправљају о Предлогу резолуције о Косову и Метохији, док је Одбор за Космет одбацио свих 14 амандмана поднесених на овај документ, али је, уважавајући примедбе изнесене у раније поднесеним амандманима, предложио парламенту на усвајање три нова амандмана.

       Три нова амандмана Одбора произлазе из примедаба које су у поднесеним амандманима навеле Демократска странка (ДС) и Демократска странка Србије (ДСС).

       Први амандман односи се на преамбулу резолуције у којој се, у изворном тексту, набрајају резолуције и декларације које су до сада биле усвојене у парламенту и предлаже да се генералном формулацијом замени појединачно навођење релевантних аката о Косову и Метохији и тиме избегне могућност изостављања неког од тих аката.

       Другим амандманом се мења неколико делова тачке 1. Предлога резолуције и, између осталог, предлаже да се у текст документа пренесе део из образложења којим се предвиђа да све надлежности, које као резултат преговора буду поверене привременим институцијама самоуправе у Приштини, буду потврђене уставним законом и пренесене органима Аутономне покрајине Косово и Метохија.

       Такође, другим амандманом се синтагма „европске интеграције“ у тексту у коме се наводи да „у разговорима са представницима Приштине треба инсистирати на ономе што доприноси бољем животу грађана на Косову и Метохији, миру, стабилности и европским интеграцијама“ мења у „европску будућност Србије и региона“.

       Другим амандманом се додатно прецизира текст који се тиче живота српске заједнице на Косову и Метохији, којим се предлаже да се циљеви разговора прошире ради стварања услова да српска заједница и друге националне заједнице на подручју Косова имају пуну заштиту људских права, гарантовану безбедност, остваривање права на повратак и заштиту имовинских права, расветљавање судбине несталих, као и ефикасност судских поступака у вези са етничким насиљем над Србима.

       Трећим амандманом се само замењује реч Србија речима представници Србије’’.

       Седници Одбора нису присуствовали посланици ДС-а и ДСС-а.

Категорије: 

Коментари