Обрадовић: Наставља се тортура скупштинске већине над осталим посланицима

САМО У СРБИЈИ МОЖЕ ДА ПОСЛАНИЦИ ВЛАСТИ НА ПРЕДЛОГ ЗАКОНА СВОЈЕ ВЛАДЕ ПОДНЕСУ 300 АМАНДМАНА

  • „Сматрамо да доношење предложених законских решења треба стопирати док се не исправе нагомилане аномалије и неправилности у функционисању Народне скупштине. Један од првих услова је свакако оставка председника Народне скупштине Маје Гојковић, хитно заказивање седница на актуелне теме, промена Пословника, као и уврштавање у дневни ред законских и других предлога опозиционих посланичких група“

        ПРВО редовно заседање Народне скупштине у 2018. години донело је наставак укидања функција парламента и наставак тортуре парламентарне већине над осталим посланицима. Процедура доношења законских решења доведена је у питање одсуством јавне расправе и опструкцијама парламентарне дискусије од стране владајуће већине подношењем великог броја амандмана на сопствене предлоге закона и сврставањем различитих предлога у једну тачку како би се скратило време за расправу.

        У расправи о амандманима, Бошко Обрадовић је рекао министру Небојши Стефановићу да то што је владајућа већина поднела преко 300 амандмана на само један владин предлог закона изгледа значи да посланици владајуће већине сматрају да је овај предлог закона лош и да Влада лоше ради.

        С обзиром на овај парадокс у раду Народне скупштине, Бошко Обрадовић је рекао да је у овој ситуацији исправно да владајућа већина изабере нову владу јер ова по њима не предлаже добре законе, чим морају да их мењају са толико амандмана. Или, ако Влада ради добро, да се замене посланици владајуће већине са неким новим посланицима јер овима њихова Влада даје одговор да се амандмани које су поднели не односи на материју коју уређује закон.

        Како истиче Обрадовић, трећа опција је да министар призна да су посланици већине ове амандмане поднели да би „појели време опозицији“ и да је то очигледна опструкција рада парламента.

        Сматрамо да доношење предложених законских решења треба стопирати док се не исправе нагомилане аномалије и неправилности у функционисању НСРС. Један од првих услова је свакако оставка председника Народне скупштине Маје Гојковић, хитно заказивање седница на актуелне теме, промена Пословника, као и уврштавање у дневни ред законских и других предлога опозиционих посланичких група.

        Овај дом Народне скупштине није само дом власти, већ у њему подједнака права имају и народни посланици из редова опозиције.

         (саопштење Српског покрета Двери)

Категорије: 

Коментари