Ного: Кандидат за председника Привредног суда у Београду учествовао је у преварама

ПИТАО: ИМА ЛИ ТУЖИЛАЦ ЉУБИВОЈЕ ЂОРЂЕВИЋ ДИПЛОМУ И – КОГ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА?

  • Анкета Правосудне академије показала да 84% судија сматра да се избор и напредовање судија не врши по објективним критеријумима, већ и по политичким, али и личним везама и непотизмом, а исто то сматра 85% тужилаца. Анкета Друштва судија Србије показала да се 84% судија изјаснило да је трпело политички притисак приликом доношења одлука

          ГОВОРЕЋИ о другој тачки дневног реда редовног заседања Народне скупштине, која се између осталог односи и на именовања у области правосуђа, народни посланик Срђан Ного се осврнуо на лоше стање у правосуђу. Он је изнео бројне примере и случајеве који говоре у прилог томе. Како је истакао свима је јасно да је стање у правосуђу лоше и да бисмо решавањем тих проблема решили 70% проблема у држави.

          „Најбољу слику о правосуђу даје само правосуђе“ – рекао је Ного и представио неколико података који се односе на ставове судија и тужилаца о стању у правосуђу. Тако је, рецимо, анкета Правосудне академије показала да 84% судија сматра да се избор и напредовање судија не врши по објективним критеријумима, већ и по политичким, али и личним везама и непотизмом, а исто то сматра 85% тужиоца. Поред тога, анкета Друштва судија Србије је показала да се 84% судија изјаснило да је трпело политички притисак приликом доношења одлука, а на то се надовезује и огромно неповерење грађана према правосудним органима јер преко 80% грађана не верује у српско судство.

          Ного је напоменуо да су у децембру 2017. године чак и Александар Вучић и (Милош) Вучевић имали примедбе на рад правосуђа са којима се он сложио, али је додао да му није јасно откуд њима право да о томе говоре након што 6 година нису ништа урадили по том питању.

          Како је рекао Ного, изгледа су се судије почеле делити на „наше“ и „њихове“ и на различите кланове, што је недопустиво. Зато, по њему, Високи савет судства треба да одговори да ли је до сада и један судија одговарао за кршење закона и ако није, као што знамо да није, да ли то онда значи да је стање у правосуђу одлично и да смо ми једина земља на свету у којој не постоје судије које крше закон.

          Поводом именовања која су на дневном реду, Ного је истакао да посланици не знају ништа о кандидатима сем штурих биографија које су им достављене и да зато још једном тражи да му се достави информација да ли Љубивоје Ђорђевић, јавни тужилац Првог основног суда у Београду чији се заменици данас бирају, има диплому и са ког факултета, те да је и Повереник за информације од јавног значаја реаговао поводом недостављања тих информација када је то затражио дневни лист Данас.

          Он је такође истакао да је кандидат за председника Привредног суда у Београду, Јован Јовановић, недостојан те функције јер је учествовао у преварама о чему је Ного изнео доказе на седници.

          Посланик Двери је на крају истакао да је реформа правосуђа 2009. године била накарадна и да нам треба озбиљна реформа, да треба кренути од нуле и ресетовати цели систем.

          (саопштење Српског покрета Двери)

Категорије: 

Коментари