Могерини: Нама је стало до Србије - због њене садашњости и будућности

ДОК ЈЕ ГОВОРИЛА У СКУПШТИНИ - РАДИКАЛИ СКАНДИРАЛИ „СРБИЈА-РУСИЈА, НЕ ТРЕБА НАМ УНИЈА!“

  • Београд нема Ђорђа Иванова. Нико из врха власти није помислио да јој у нечему противречи и опонира. Зато је - срећна и опуштена - могла да изговори и ову фразетину: „ЕУ је непотпуна све док Србија и друге земље Западног Балкана не буду део европске породице“

        ВИСОКА представница ЕУ за спољну и безбедносну политику изјавила је данас у Београду да Србија има право да буде амбициозна и да види Србију у Унији, али да је импресиван напредак Београда и Западног Балкана угрожен све већем осећајем несигурности у свету и региону.

        „Имате право да будете амбициозни. Данас желим да вам покажем да смо и ми амбициозни. Нама је стало до Србије, због њене садашњости и будућности, зато што су садашњост и будућност Србије увезани са садашњошћу и будућношћу ЕУ. Не само да су врата ЕУ широм отворена за Србију, већ са задовољством очекујемо ваше придружење европској заједници“, рекла је Могерини у обраћању посланицима Народне скупштине.

        Могерини је рекла да је ЕУ непотпуна све док Србија и друге земље Западног Балкана не буду део европске породице и додала да су изазови с којима се Србија данас суочава исти као и изазови који су пред ЕУ.

        „Реалност нам говори да смо потребни једни другима. Ова порука постаје још важнија данас у деликатном тренутку у којем се налазе Европа и регион“, рекла је Могерини.

        Европска званичница је оценила да је Србија кључна за регионалну стабилност и да ће без мира и помирења бити угрожен и напредак у било којој другој области.

        Подсетивши да је ЕУ највећи трговински партнер Србије и велики инвеститор, Могерини је рекла да постоји интерес да се продуби сарадња Србије и ЕУ.

        Током већег дела излагања, посланици Српске радикалне странке су викали, лупали о посланичке клупе и скандирали Србија-Русија, не треба нам Унија.

        Посланици Двери стајали су и држали транспарент на којем је писало „Србија не верује Бриселу“.

        Бета

Категорије: 

Коментари