Матвијенко у Скупштини Србије: Недопустиво је да вас ставе пред избор или Запад или Русија

ПРЕДСЕДНИЦА ГОРЊЕГ ДОМА ПАРЛАМЕНТА РФ: МОСКВА ЋЕ И ДАЉЕ ПОДРЖАВАТИ СРБИЈУ ПОВОДОМ КИМ

  • Валентина МАТВИЈЕНКО: Русија високо цени став Србије која, без обзира на притисак, чврсто наступа против незаконитих санкција против Русије које су усмерене на спречавање економског раста Русије и њеног растућег утицаја у свету. Тај ваш став је искрено пријатељство. Нису баш све државе пронашле такву храброст, а ви јесте

        ПРЕДСЕДНИЦА Савета федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко изјавила је данас да је недопустиво Србију стављати пред „вештачки избор” - или Запад или Русија и поручила да у свету нема снаге која би могла да сруши пријатељство и сарадњу Русије и Србије.

        „Недопустиво је да вас данас поново ставе пред вештачки избор или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке суверене државе на сарадњу са било којим партнерима”, поручила је Матвијенко обраћајући се посланицима Скупштине Србије на посебној седници.

        Истакла је да Србија и даље, као и до сада, може да рачуна на подршку Русије када је реч о Косову и Метохији.

        Матвијенко је рекла да Русија високо цени став Србије која, без обзира на притисак, чврсто наступа против, како је рекла, незаконитих санкција против Русије које су усмерене на спречавање економског раста Русије и њеног растућег утицаја у свету.

        „Тај ваш став је искрено пријатељство. Нису баш све државе пронашле такву храброст, а ви јесте”, поручила је Матвијенко истичући да Русија високо цени политичку и моралну принципијелност Србије.

        Односи Русије и Србије су, каже, пример истинитог пријатељства и братства заснованог на историјској блискости, као и узајамног поштовања, поверења и сарадње, а који су, истиче, током векова потврђени.

        „Зато можемо да кажемо да у свету нема снаге која је у стању да сруши наше пријатељство, братство и сарадњу, без обзира колико неко напора у то улагао”, поручила је Матвијенко.

        Танјуг

Матвијенко: Русије није и неће признати Косово

        Руска федерација није и неће признати независност Косова, изјавила је председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко после састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

        Матвијенко је новинарима у парламенту рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој.

        „Ми смо захвални Србији, српском руководству и српском народу на томе што нису признали незаконито проглашене санкције против Русије. Захвални смо што улажу напоре на развоју економске сарадње”, рекла је Матвијенко.

        Она је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у различитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

        Гојковић је захвалила Русији што није признала независност Косова и на поштовању интегритета и суверенитета Србије, као и на поштовању међународног права.

        Она је у разговору са Матијенко пренела захвалност Србије зато што Русија активно учествује у томе да самопроглашено Косово не постане чланица Унеска и Интерпола.

        Гојковић је пренела став државе да неће уводити ни политичке, ни економске санкције Руској федерацији и навела да Србија сматра да Русији треба вратити пуноправно чланство у парламентарној скупштини Савета Европе и право гласа.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари