Костић: И парламент Русије чврсто иза Србије, ширићемо сарадњу

ИВАН КОСТИЋ НА ЧЕЛУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ У ТРОДНЕВНОЈ ПОСЕТИ РУСИЈИ

Са Наталијом Поклонском и Леонидом Слуцким

  • Делегацију примио и председник Комитета Думе за питања националности Иљдар Ирекович Гиљтмундинов и упознао га са проблемима са којима се сусрећу српски држављани у Русији. Највећи проблем су радне дозволе на месец дана, што је изузетно кратко. Србија се залаже да тај период буде годину дана    
  • Другог дана уследио је и сусрет са председником думског Комитета за спољне послове Леонидом Едуардовичем Слуцким и замеником председника Комитета за безбедност генерал-мајором Наталијом Владимировном Поклонскајом. Обоје су потврдили да ће Русија у свим међународним организацијама бранити суверенитет и територијални интегритет Србије, у вези са проблемима на КиМ
  • Делегација Одбора посетила је и амбасаду Републике Србије и у разговору са амбасадором Славенком Терзићем упознала се са животом и проблемима српске дијаспоре у Москви

        ПРЕДСЕДНИК Одбора Народне скупштине за дијаспору и Србе у региону и народни посланик Двери био је предводио је делегацију НСРС Државној Думи и Савету Федерације Русије.

        Костић је првог радног дана био гост Комитета за националности, Комитета за евроазијске интеграције и питања руских држављана ван Русије, Савета Федерације и групе пријатељства за сарадњу са Србијом.

        Сви саговорници су изразили апсолутну спремност за сарадњу са Одбором за дијаспору и Србе у региону, као и разумевање за проблематику у вези са Косовом и Метохијом.

Састанак у Савету Федерације

        Делегација Одбора посетила је и амбасаду Републике Србије и у разговору са амбасадором Славенком Терзићем упознала се са животом и проблемима српске дијаспоре у Москви.

        Председник Одбора Костић је био гост председника групе пријатељства са Србијом у Думи РФ Валеријем Викторовичем Ивановим.

        Након тога, Костић са делегацијом Одбора примљен је од председника Комитета за питања националности Иљдара Ирековича Гиљтмундинова и упознао га са проблемима са којима се сусрећу српски држављани у Русији. Највећи проблем са којим се сусрећу наши грађани је у вези са максималним коришћењем радне дозволе на месец дана, што је изузетно кратко. Србија се залаже да тај период буде годину дана.

        Председник Комитета за евроазијске интеграције, ЗНД и сарадњу са сународницима ван Русије, Леонид Иванович Калашњиков нас је упознао са драгоценим искуствима Русије у сарадњи са руском дијаспором.

Са амбасадором Славенком Терзићем

        Заменик председника групе пријатељства са Србијом у Савету Федерације сенатор и пуковник Алексеј Владимирович Кондратјев нас је упознао са заједничким пројектима између Савета Федерације и Скупштине Србије.

        Другог дана председник Одбора Костић је имао изузетно важне састанке са председником Комитета за спољне послове Леонидом Едуардовичем Слуцким и замеником председника Комитета за безбедност генерал-мајором Наталијом Владимировном Поклонскајом.

        Руски званичници су изразили свој јасан став да ће Русија у свим међународним организацијама бранити суверенитет и територијални интегритет Србије, у вези са проблемима на Косову и Метохији.

        Једна од тема састанка је била и могућност да у руској Думи буде уприличена Изложбу о Јасеновцу, која би могла да се одржи на јесен ове године у Москви.

        Општи је утисак да је неопходна чешћа и интензивнија сарадња између одбора Скупштине Србије и руске Думе и да је од виталног значаја да Србија више искористи потенцијале са Русијом у економској, културној и политичкој сарадњи, поготово у сфери евро-азијских интеграција, који се недовољно користе.

         (саопштење Српског покрета Двери)

Категорије: 

Коментари