Гојковић расписала изборе у Београду, Бору и Аранђеловцу за 4. март

ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ ОД ДАНА ОБЈАВЉИВАЊА ОДЛУКЕ У „СЛУЖБЕНОМ ГЛАСНИКУ“

  • „Грађани Београда, Аранђеловца и Бора треба да гледају ко је на листи, шта су ти људи постигли, које су им биографије. Треба гласати за конкретне програме и идеје, а не против. Од гласа против се не живи у наредне четири године, нити ће се добити више забавишта, школа, паркова и инвестиција”, рекла је Маја Гојковић

        ПРЕДСЕДНИЦА Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је данас за 4. март изборе за Скупштину града Београда.

        Локални избори су расписани и у Бору и Аранђеловцу.

        Маја Гојковић је рекла да рокови за изборне радње почињу да теку од дана објављивања у „Службеном гласнику” и да ће ти избори бити одржани по процедури предвиђеној Законом о локалним изборима.

        „Позивам грађане Београда, Аранђеловца и Бора да изађу на изборе 4. марта јер својим гласом одлучују како ће изгледати будућност њихових градова, њихов свакодневни живот и живот њихових породица и пријатеља. Важно је да на изборе изађу сви и да својим гласом одлуче како ће им изгледати власт”, рекла је Маја Гојковић.

        Она је грађане позвала да изаберу одговорне, озбиљне и вредне људе и да гласају за конкретне програме, идеје и планове у Београду и другим општинама где ће се одржати избори.

        „Грађани Београда, Аранђеловца и Бора треба да имају у виду да се тог дана гласа за одборнике и да је зато важно да погледају ко је на листи, шта су ти људи постигли, које су им биографије”, рекла је она.

        Председница Скупштине Србије оценила је да је потребно да се гласа за конкретне програме и идеје, а не да се гласа против.

        „Од гласа против се не живи у наредне четири године, нити ће се добити више забавишта, школа, паркова и инвестиција”, рекла је Маја Гојковић.

        Она је имала поруку и за политичаре који ће се надметати на локалним изборима у та три града.

        „Озбиљно схватите ову изборну кампању. Треба да покажете да поштујете Београд, своје суграђане у Бору и Аранђеловцу. Поштујте противнике, обраћајте им се идејама, програмима а не мржњом. И што је најважније, поштујте вољу грађана”, казала је Маја Гојковић. 

        Бета

Изборне листе за Београд најкасније 15 дана пре избора

        Кандидате за одборнике Скупштине града Београда могу да предложе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана чије изборне листе потписима подржи најмање 30 бирача по предлогу за сваког кандидата на изборној листи, а листа се доставља се изборној комисији најкасније 15 дана пре дана одржавања избора.

        Предлагач мора на изборној листи имати најмање једну трећину кандидата од укупног броја одборника који се бира.

        Скупштина града Београда броји 110 одборника.

        Трећину изборне листе морају да чине жене.

        Локални избори у Београду биће одржани 4. марта, а нови градоначелник и чланови Градског већа, према закону, морају бити изабрани најкасније у року од месец дана од дана конституисања градског парламента.

        Конститутивну седницу парламента сазива председник Скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а крајњи рок за њено одржавање је два месеца од објављивања коначних резултата.

        Том седницом председава најстарији одборник, а на њој се бирају председник и секретар Скупштине града и потврђују мандати одборницима, чиме је Скупштина конституисана.

        Изборна комисија објављује резултате избора у року од 24 сата од затварања бирачких места, а у случају понављања избора на неком од биралишта, коначни резултати се утврђују се по завршетку поновљеног гласања.

        Градоначелник престонице бира се из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника, а кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града.

        Прошле године, на председничким изборима, грађани су своје право гласа могли да искористе на 1.183 бирачка места у главном граду.

        Највише бирачких места, је на Новом Београду (141) и Палилули (127), а најмање у Сурчину (27), Барајеву (28), Сопоту (33), Савском венцу (35)...

        У Београду право гласа на овим локалним изборима имаће 1.706.000 бирача, речено је Танјугу у градској изборној комисији.

        У јединицама локалне самоуправе које имају мање од 20.000 бирача, изборне листе су утврђене и када их својим потписом подржи најмање 200 бирача. 

        Танјуг

Категорије: 

Коментари