Двери изашле са предлогом „Декларације о заштити Срба у расејању и региону“

УПОЗОРИЛЕ ДА СУ СРБИ ЖРТВЕ КОНСТАНТНЕ НАСИЛНЕ АСИМИЛАЦИЈЕ

И ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

  • Декларација сугерише да државне институције треба да по убрзаном поступку крену у решавање проблема држављанства, бирачког права, реституције, отварање архива и тајних досијеа, проблема избеглих, прогнаних и расељених Срба, као и свих других конкретних проблема наших сународника у расејању и региону

        НА ДАНАШЊОЈ конференцији за новинаре, Бошко Обрадовић и мр Иван Костић објавили су да је посланичка група Двери у скупштинску процедуру предала Декларацију Народне скупштине о заштити Срба у расејању и региону као једну од најважнијих иницијатива Двери у Скупштини.

        Позивајући се на Уставну обавезу Републике Србије да је држава дужна да брине о интересу својих грађана који живе у иностранству, овом декларацијом Двери иницирају да Народна Скупштина, као најважније представничко тело српског народа, обавеже све државне институције да се додатно ангажују по питању заштите права и положаја наших сународника ван граница Србије, нарочито у овом тренутку, када се положај Срба ван Србије сваким даном све више погоршава, док смо у исто време сведоци запањујуће пасивности државних институција које би требало да се баве овом проблематиком.

        „Немамо више Министарство за Србе у региону и расејању, немамо ни Канцеларију за Србе у региону и расејању, имамо само Управу при Министарству спољних послова, која већ три године не може да именује директора. Не ради ни Скупштина Срба у региону и расејању већ годинама у назад, и с пуним правом се вишемилионско расејање може осећати одбачено од своје матичне државе“ - навео је Обрадовић, као један од разлога за ову иницијативу.

        Срби су тренутно најобесправљенији народ у Европи и ми смо сведоци константне насилне асимилације и дискриминације, што је у супротности са Универзалном декларацијом о људским правима усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација.

        У Декларацији се између осталог тражи да надлежне институције Републике Србије посебну пажњу посвете Србима у региону, којима се од распада СФРЈ и формирања нових држава на Балкану не омогућава очување верског, националног и културног идентитета, што није случај са националним мањинама у Србији, због чега смо поносни. Република Србија мора постати правно уређено, безбедно и економски перспективно место за живот свих наших сународника који желе да се са својим породицама врате у отаџбину.

        Декларација још сугерише да државне институције треба да по убрзаном поступку крену у решавање проблема држављанства, бирачког права, реституције, отварање архива и тајних досијеа, проблема избеглих, прогнаних и расељених Срба, као и свих других конкретних проблема наших сународника у расејању и региону. 

        Недвосмислено закључујемо да су Срби и у расејању и региону изложени константној асимилацији, која негде има и насилан карактер, као и перманентној борби да се не изгуби национални идентитет, а који смо успели да сачувамо у много тежим временима и у условима нижег степена развоја цивилизације.

        „Двери су у последњих годину дана највише урадиле на давању предлога шта треба да се уради у односима државе и Срба у региону и расејању и шта треба да се поправи. Наша посланичка група поднела је највише амандмана на законе који су се тицали Срба у региону и расејању: од буџета, преко тренутних закона о просвети, а припремамо и измене и допуне пореских закона који ће омогућити несметано улагање и заинтересовати наше људе да економски улажу у Србију.“ - истакао је мр Иван Костић, народни посланик Двери и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине.

        Предложеном декларацијом се стварају услови да Народна Скупштина Републике Србије, новим законским решењима омогући боље интегрисање самих Срба ван Србије, као и основа за њихово што брже укључивање у друштвено-политичке токове у Србији, што ће неминовно довести до бржег економског и културног развоја, као и до повратка у матицу многих Срба, којима је то животни сан.

        Текст комплетне Декларације можете преузети овде:

         (саопштење Српског покрета Двери)

Категорије: 

Коментари