ДСС тражи да се послодавцима законом забрани да отпуштају тешко оболеле раднике

ПОСЛАНИЦИ ДСС УПУТИЛИ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ПРЕДЛОГ ИЗМЕНЕ

У ЗАКОНУ О РАДУ

        ПОСЛАНИЦИ Демократске странке Србије упутили су у скупштинску процедуру предлог за измену Закона о раду које би заштитиле запослене оболеле од тешких болести.

        Предложене измене предвиђају да за „време лечења од тешких повреда насталих у саобраћајним или другим несрећама као и у случајевима лечења од тешких болести које животно угрожавају запосленог, послодавац не може запосленом да откаже уговор о раду“.

        Постојећи члан 187. Закона о раду, потпуно дискриминише запосленог у ситуацијама у којима он није у стању да ради већ је препуштен доброј вољи послодавца да ли ће му продужавати уговор о раду или га избацити на улицу, чиме му се угрожава егзистенција у тренуцима када води одсудну битку за живот.

        Закон о раду, који је усвојила ова власт примеренији је 19. веку, а не 21. веку у ком се радно време у многим земљама скраћује, а брига о сигурности радника постаје приоритет.

        Демократска странка Србије позива посланике власти и опозиције да подрже ове измене Закона о раду јер је то заједничка обавеза, не само према Виолети Петровић, већ и према свим другим угроженим радницима и друштву у целини.

        Држава у први план деловања треба да стави човека, јер без социјално одговорног друштва нема одрживог економског развоја.

         (саопштење Демократске странке Србије)

Категорије: 

Коментари