ДС против референдума, СПС - није против!

ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА ПОДЕЉЕНА

ПОВОДОМ СРПСКИХ ПОТЕЗА НА СЕВЕРУ КОСОВА

  • Овај наговештени пут неће их одвести до решења, а одузеће им и легитимитет да се представљају као неко ко је представник локалне власти и поштује одлуке државних органа, рекла је шеф посланичке групе ЗЕС  Нада КОЛУНЏИЈА
  • Упитан да ли мотив за евентуално расписивање референдума Срба на Косову у томе да Србија не добије статус кандидата за чланство у Европској унији, шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко РУЖИЋ рекао да не жели да се бави тим да ли политички одговорни људи желе да се нешто лоше деси држави
  • Посланик ЛДП Бојан ЂУРИЋ оценио да најава расписивања референдума на северу Косова представља финале погрешне политике Београда
  • Срби са Косова, посебно у овоме северном делу, хоће само да буду грађани Србије и не желе да их председник државе, Влада и поједини државни службеници гурају у наручје Хашима Тачија, што се ради ових дана, указао је посланик СРС Божидар ДЕЛИЋ

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Шеф посланичке групе За европску Србију (ЗЕС) Нада Колунџија изјавила је да би Срби са Косова и Метохије требало да сарађују са државним органима Србије на решавању проблема и оценила да референдум који најављују њихови политички представници неће довести до решења.

        „Овај наговештени пут неће их одвести до решења, а одузеће им и легитимитет да се представљају као неко ко је представник локалне власти и поштује одлуке државних органа“, рекла је Колунџија новинарима у парламенту.

        Према њеним речима, важно је да Срби са Косова и Метохије тесно сарађују са државним органима Србије и решавају своје проблеме.

        Шеф посланичке групе Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србије Бранко Ружић оценио је да је референдум демократски модел изјашњавања који може да се примени, али да треба да се види да ли се иза тога захтева налазе неки политички мотиви.

        Према његовим речима, око тог питања је потребно постићи компромис зарад спречавања евентуалних злоупотреба.

        Упитан да ли мотив за евентуално расписивање референдума Срба на Косову у томе да Србија не добије статус кандидата за чланство у Европској унији, Ружић је оценио да не жели да се бави тим да ли политички одговорни људи желе да се нешто лоше деси држави.

        „Ако имају такав став, онда немају довољно политичке мудрости. У сваком случају, са њима треба да се разговара“, нагласио је Ружић.

        Народни посланик Риза Халими сматра да је расписивање референдума непромишљено и контрапродуктивно.

        Све националне мањине морају да нађу одговарајућа решења у оквиру држава у којима живе, рекао је Халими.

        Посланик Либерално демократске партије (ЛДП) Бојан Ђурић оценио је да најава расписивања референдума на северу Косова представља финале погрешне политике Београда.

        „Када поставите барикаде, у неком тренутку то се заврши референдумом. Тако је било у Хрватској и у Босни и Херцеговини. Ту Пандорину кутију су отворили представници Београда када су толерисали понашање самозваних лидера Срба са Косова, а данас, кад се суочавају са најавом референдума, говоре да се са тим не слажу“, рекао је Ђурић.

        Питање које треба поставити на референдуму, сматра Ђурић, није да ли Срби треба да признају косовске институције, већ да ли прихватају српске институције овакве какве јесу.

        Посланик Српске радикалне странке (СРС) Божидар Делић рекао је да све државне институције морају да се поштују и додао да Влада прва мора да поштује Устав Србије.

        „Срби са Косова, посебно у овоме северном делу, хоће само да буду грађани Србије и не желе да их председник државе, Влада и поједини државни службеници гурају у наручје Хашима Тачија, што се ради ових дана“, рекао је Делић.

        Посланик Коалиције за европски Санџак Бајрам Омерагић рекао је да та Коалиција подржава Владу Србије и преговоре које она води са Приштином са циљем стабилизовања ситуације на Косову.

        „Мислим да грађани треба да усклађују своје поступке са Владом Србије“, нагласио је Омерагић.

Категорије: 

Коментари